700 cyklar har gått i vintervila. Fler göteborgare än någonsin använder Styr & Ställs cyklar och utbyggnaden fortsätter i snabb takt. I år har tio nya stationer byggts och lika många planeras nästa år. Då halveras också avgiften och cykelsäsongen förlängs med två månader.

Igår stängde Styr & Ställ för vintern. När cyklarna plockas fram igen nästa år sker det en månad tidigare – redan första mars – och säsongen varar fram till slutet av november.

– Nästa år halveras också årskostnaden från 250 kronor till 125. Då kommer också ett tredagars cykelkort ingå i Göteborgskortet, så att turisterna har möjlighet att använda cyklarna, säger Eva Eriksson på trafikkontoret.

Snart tusen cyklar
Sedan starten i augusti 2010 har de blå cyklarna bara blivit allt mer populära. 2012 års säsong slår rekord i antalet resor. Efter årets utbyggnad med tio nya stationer finns cyklarna på 61 ställen runt om i stan.

– Systemet utökas snabbt, nästa år är vi uppe i 71 stationer med 940 cyklar. Det fungerar jättebra, utlåningen ökar hela tiden och vi har ingen skadegörelse, säger Eva Eriksson.

Medvetna resenärer
Trafikkontoret har i uppdrag att öka det hållbara resandet och lånecykelsystemet är en del i det arbetet. Förhoppningen är att cyklarna ska hjälpa resenärerna att variera transportsätt.

– Vi vill att göteborgarna ska resa mer medvetet och aktivt välja sin resa varje dag. Styr & Ställ ger en extra möjlighet att sätta ihop sin resa, stationerna finns i anslutning till kollektivtrafik och det är max 400 meter emellan dem, säger Eva Eriksson.

Hisingen får vänta till 2015
Hisingen är dock fortfarande en vit fläck på lånecykelkartan.

– Vi hoppas att Hisingen införlivas i systemet 2015. Just nu utreds möjligheterna att göra en upphandling, och det tar lite tid innan den processen är färdig, säger Eva Eriksson.