650 ton baskiskt stål.   Efter en dags försening i väntan på tillstånd från Transportstyrelsen är det nu klart att den 650 ton tunga så kallade tvärbalken till Hisingsbron kommer att passera Götaälvsbron klockan 8 i morgon. Det gäller alltså att vara morgonpigg om man vill följa skeendet med egna ögon.

Den ursprungliga planen var att Göta älvbron skulle öppnas för att släppa igenom den kolossala stålproduktionen redan i morse, men på grund av ett tillstånd som saknades försenades leveransen alltså ett dygn.

Nu är alla tillstånd på plats, vilket innebär att det finska fartyget Meri som fraktat hit balken kommer att passera Älvsborgsbron med sin ovanliga last på lördag morgon klockan 8. Ett precisionsarbete, eftersom fartyget kommer bara att ha 20 centimeters marginal till Göta älvbrons ledverk på vardera sidan.

Bäst ser man från kajkanterna
Bron kommer att vara avstängd för samtliga trafikslag under öppningen, så om man vill titta på görs det bäst från kajkanterna i Gullbergsvass eller Frihamnen.

Under söndagen kommer den stora tvärbalken – som innehåller tre rum – att monteras på det stöd som förberetts i älven. Också detta ett arbete som kräver exakthet – nu med millimeterprecision. Därmed kommer den första pusselbiten av den nya Hisingsbron efter en hel del förseningar att vara på plats.

På måndag beräknas Meri segla tillbaka till Bilbao i spanska Baskien för att hämta Hisingsbrons andra tvärbalk.