-Flexlinjen är det bästa som hänt mig på länge, slår den äldre damen fast. Hans ”Jerken” Jerkenstam har precis hämtat henne med den klarblåa Flexbussen uppe på Korsåsen.

– Du har din nya fästman med dig, skämtar Hans och fäster hennes nya rullator vid väggen innan vi kör vidare mot Topasgatan.

Rings upp av automat

Flexlinjen är en flexibel busslinje där den som vill åka beställer tur till ”sin” hållplats som sällan ligger mer än 150 meter från hemmet. Målgruppen är pensionärer och förtidspensionärer och resan kostar som en vanlig resa med kollektivtrafiken.

Den som har beställt blir uppringd 15 minuter innan av en automat som säger att nu är bussen på väg. Resenären måste vara registrerad hos färdtjänsten.

5BC8.jpgSkrattas och pratas

Damen med rullatorn berättar att hon suttit hemma i köket allt för länge.

– Jag hade inte varit i affären på två år. Men nu är det enkelt när ”Jerken” kommer och hämtar mig, förklarar hon med ett skratt.

För det skrattas och pratas flitigt på Flexlinjen. Om vardagliga saker, frisörer, fotvård och affärer.

Nära till hållplatsen

– Jag åker hellre med än sitter och väntar i tandläkarens väntrum, säger en dam.

En annan kvinna är på väg till staden för att träffa gamla arbetskamrater. Hennes man är på rehabilitering och borta tills eftermiddagen.

– Jag bor alldeles vid hållplatsen, bara några steg att gå, nu skall jag ut med gamla arbetskamrater och äta gott, förklarar hon.

Det finns två flexbusslinjer som trafikerar Tynnered. En i området från Frölunda Torg till Bjöla, en annan går delvis i Frölunda och området vid Stora Fiskebäcksvägen mot Västerleden.

Varje hel timma mellan nio och fyra

Hans Jerkenstam hoppas den nya bussen som redan är beställd kan innebära turer även i området söder om Bjöla, att äldre på Näset också skall få erbjudande om Flexlinje.

Men ännu är inga beslut tagna. Den nya flexbusslinjen Hans Jerkenstam kör startade i juni och har snabbt blivit en framgång. Sex till åtta resenärer åker med varje tur. Linjen går från Frölunda Torg varje hel timma mellan klockan 9 och 16.

4FE6_3.jpgMen du måste boka din plats, antingen hemifrån eller från Flexlinjens telefon vid entrén till Frölunda Torg.

Ny buss redan i höst?

– Redan efter en månad, i juli, hade vi 700 – 800 resenärer i Tynnered. Och vi räknar att en fl exlinje klarar maximalt 1 000 resenärer per månad, berättar Bengt Knutsson, projektledare på Färdtjänsten som ansvarar för Flexlinjen.

Men det finns problem. Andra linjer har en start och en annan slutstation – Tynnereds flexlinje startar och slutar på Frölunda Torg.

– Det blir för långa körsträckor och restider. Fortsätter resandet att öka kommer vi förhoppningsvis att kunna sätta in en buss till. Då är det möjligt att Flexlinjen även utvidgas till att täcka Näsetområdet, fortsätter Bengt Knutsson.

Vem kan resa med flexlinjen?

Alla pensionärer och förtidspensionärer kan resa med flexlinjen. Men eftersom du måste vara registrerad hos Färdtjänsten måste du lämna en anmälan
där.

Har du färdtjänst är det redan klart och bara att ringa.

Anmälningsblanketter får du hos Färdtjänsten, växel nr 41 95 90, Medborgarservice på Grevegårdsvägen 194, telefon 366 40 30 eller på Internet (se länken nedan).