Framtidens lånecyklar på väg. Det tyska bolaget Nextbike blir ny leverantör av Styr & Ställ. Det beslutade Göteborg och Mölndal måndagen den 10 december. Våren 2020 ska ett enklare, större och mer flexibelt Styr & Ställ-system vara på plats.

Sara Boije af Gennäs. Foto: Maria Västlund

Det är ett väletablerat lånecykelföretag som vunnit upphandlingen. Nextbike finns i dag i 200 städer i 25 länder runt om i världen. En stor fördel tror Sara Boije af Gennäs på trafikkontoret.

– Jag tror att de kan bidra med både nytänkande och ett kundfokus som vi kommer att ha stor nytta av, säger hon och berättar att det nya systemet kommer att ha 1750 cyklar spridda inom ett område från Hisingen till Mölndal via Majorna och Gamlestaden.

Tioåring i behov av uppdatering
Styr & Ställ har funnits sedan 2010 i Göteborg, systemet har fungerat bra, men börjar bli slitet och i behov av teknisk uppdatering. Systemet som Nextbike använder kommer att vara enklare för användarna, tror man på trafikkontoret. All registrering, betalning och utlån görs direkt via en app. Det kommer att finnas ett kort, men man kommer inte att behöva använda det.

Nextbike har ett system som bygger på teknik i cyklarna istället för i de terminaler som nuvarande system har. Det innebär bland annat att man kommer att kunna lämna sin cykel i närheten av stationen om den är full.

– Det gör att vi blir av med problemet att ställen är fulla och att man måste åka till en annan plats för att lämna tillbaka sin cykel, säger Sara. Och konstaterar att man via appen kommer att kunna göra det mesta, men att man kommer att kunna använda Styr & Ställ även om man inte har en smart telefon.

Om inte beslutet överklagas innan den 20 december kommer Göteborgs Stad och Mölndal att inleda samtal med Nextbike under 2019. Planen är att det nya systemet ska vara på plats och starta den 1 mars 2020. Då kommer 1750 lätta, 7-växlade lånecyklar att finnas tillgängliga för 300 kronor per år.

– Det kommer att bli ett ordentligt lyft för Styr&Ställ, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.