Seinabo Sey gav överraskningskonsert. Att passagerarna sitter med lurar i öronen och lyssnar på musik för sig själva är numera mer regel än undantag i kollektivtrafiken, men inte på 55:ans linje. Där kan nämligen kända artister dyka upp när som helst och ge en livekonsert för alla resenärerna på en och samma gång. Det gjorde till exempel Seinabo Sey härförleden, och på torsdag är det dags för nästa artist. Vem? Hemlis!

– Vi vill visa att elbussarna är så tysta under färd att man lätt kan göra annat under tiden man åker. Njuta av kultur, till exempel, säger Marika Ogrelius på Älvstranden Utveckling.

Och njuta fick verkligen passagerarna göra för några veckor sedan, då Seinabo Sey, en av Sveriges populäraste artister just nu, tillsammans med Tensta Gospel Choir framförde hitlåtarna Younger” och ”Hard Time” a cappella. För alla oss som hade oturen att inte åka med linje 55 just den turen så finns nu chansen att få uppleva den unika händelsen i alla fall, då alltihopa spelades in och numera kan beskådas som två musikvideos på Youtube.

Elbusslinjen 55 startade den 15 juni och bussarna är betydligt tystare än vanliga bussar, och förhoppningen är att kampanjen ”Silent Bus Sessions” ska dra ytterligare uppmärksamhet till den elektriska kollektivtrafiksatsningen.

– Linjen och bussarna har varit en stor succé hittills, med högre beläggning än man vågat hoppas på. Många resenärer väntar till och med en extra stund för att få åka med 55:an istället för en annan linje, som de också skulle kunna ta, säger Marika Ogrelius.

Vill föda kreativa idéer
Syftet med kampanjen är alltså inte i första hand att locka fler resenärer till de tre bussarna, som går mellan Johanneberg Science Park och Lindholmen Science Park via Avenyn, Brunnsparken och Götaälvbron. Istället handlar det om att öka den kännedomen och tänkandet kring vad en tyst och utsläppsfri kollektivtrafik öppnar för nya möjligheter vad gäller planeringen av städer och tätorter. Hållplatsen vid Teknikgatan på Lindholmen är till exempel placerad inomhus, vilket är möjligt eftersom de tre elbussarna på linjen drivs av förnybar el och är energieffektiva, tysta och helt emissionsfria.

Utöver själva bussarna, omfattar samarbetet även att ta fram och testa nya hållplatslösningar, trafikledningssystem, säkerhetskoncept och energiförsörjning. Målet är att via ett lokalt samarbete mellan forskning, industri och samhälle, kallat ElectriCity, utveckla, demonstrera och utvärdera nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik.

För att öka uppmärksamheten ytterligare så kan alltså fler kulturella överraskningar väntas framöver, på en elbuss nära dig. Tills dess kan man inspireras av Seinabo Sey här.