Gatubolaget Teknisk service blir först i världen med att återvinna gas från gasdrivna bilar som lämnats in för reparation. Detta tack vare en miljövänlig snilleblixt från en medarbetare vid verkstaden på Ringön. Tidigare var man i värsta fall tvungna att släppa ut gasen i luften.

– Det handlade främst om att få fram en speciell typ av kompressor som klarade av att ”suga ut” gasen men ändå behålla ett litet gastryck i bilen, berättar Stefan Tromstedt, mannen bakom snilleblixten.

Pumpas tillbaka när bilen är lagad

Med ekonomiskt stöd från bland annat EU, vände sig Gatubolaget Teknisk service till ett processtekniskt företag i Stora Höga utanför Stenungsund. Där tog man fram tekniken, och har byggt den mobila enhet som i dag används för att tömma gasbilarna.

– Gasen pumpar vi tillbaka i bilarna efter att de reparerats, och på så sätt skonar vi miljön, säger Lars Stjern, ansvarig för gasåtervinningsprojektet hos Teknisk service.

Allt fler av Gatubolagets kunder inom Göteborgs Stad väljer att använda gasbilar i sin verksamhet. Det märks inte minst på försäljningen av gasbilar totalt i landet. Första halvåret 2008 såldes strax över 500 gasbilar i Sverige. Första halvåret i år såldes drygt 2.800 bilar, vilket är en ökning på mer än 400 procent.

”Vi är först i världen”

Det är en av orsakerna till att bilverkstäder och bilbranschen är mycket intresserade av den unika lösning som Gatubolaget Teknisk service tagit fram.

– Vi är först i världen med den här miljövänliga tekniken för att reparera gasbilar. Jag är säker på att fler följer efter, säger Lars Stjern.

Fotnot:
Gatubolaget Teknisk service levererar fordon till de flesta av Göteborgs Stads förvaltningar och bolag, och sköter även bilarnas underhåll.