En omfattande skadegörelse vid spårvagnshållplatserna i Långedrag - klotter, ristningar i glasrutorna och eldning – har gjort att väderskydden vid hållplatserna är i ett bedrövligt skick. Nu byts de ut, till en kostnad av 350.000 kronor.

De pengarna kunde ha använts till bland annat fler bänkar, papperskorgar och bättre belysning på hållplatserna, påpekar Västtrafik i ett pressmeddelande.

Västtrafik påskyndar nu upprustningen av hållplatserna utmed spårvägen i Långedrag.

”Ett problem för hela samhället”

– Situationen har blivit ohållbar. Därför gör vi ett antal tillfälliga lösningar för att förbättra situationen, innan vi kan åtgärda hela sträckan som planerat under 2008, berättar Lars-Erik Pedersen på Västtrafik.

Han säger att det kan bli aktuellt att enbart sätta upp perrongtak, alltså inga väggar, på hållplatserna ifall vandaliseringen fortsätter.

– Inom kollektivtrafiken tvingas vi varje år lägga miljontals kronor på att återställa hållplatser och fordon som vandaliserats. Det är inte bara ett problem för oss, utan för hela samhället. Vi måste jobba tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar på grundproblemen, avslutar Lars-Erik Pedersen.

Västtrafiks kostnader för vandalisering och klotter uppgår hittills i år till 3,2 miljoner kronor i hela Västra Götalandsregionen. 2006 slutade räkningen på 6,6 miljoner kronor.