Färre bilar kring skolan, piggare barn och bättre miljö. De vandrande skolbussarna till och från Hällsviksskolan i Torslanda har blivit succé. Från och med i vår kantas skolvägarna av ännu fler elevklungor – nu har Torslandaskolan också hakat på.

Föräldrarnas ovana att köra sina barn till och från skolan ger inte bara illaluktande och hälsovådlig miljö kring skolorna. Barnen går dessutom miste om värdefull vardagsmotion.

Sedan förra våren har Hällsviksskolan organiserat ”vandrande skolbussar”. Det betyder att eleverna som bor åt samma håll följs åt till och från skolan.

”Skjustning stort problem”

– Det är mellan 10 och 15 barn i varje skolbuss. Eleverna hämtar upp varandra på vägen, väldigt punktligt. Det har blivit en jättesuccé, säger Erén Andersson, miljö- och upphandlingsledare i Torslanda. Trafikproblemen kring skolorna har helt försvunnit.

– Här i Torslanda är skjutsningen ett stort problem. Vi har räknat ut att utsläppen av kolväten blir 500 kilo per år, vilket motsvarar ett utsläpp av 500 flaskor lacknafta, säger Erén Andersson.

Säkra gångvägar

Nu har Torslandaskolan tagit efter modellen. Föräldrarna informeras och organiserar ”bussturerna” med hjälp av lärarna. I början följer en förälder med, men snart är eleverna helt självgående.

– Här är skolvägarna relativt säkra med många gångvägar. Det finns inga farliga övergångar, säger Erén Andersson.