Fokus på nordöstra Göteborg. Trots att resandet minskat med 40 procent jämfört med samma tid förra året förekommer trängsel i Göteborgs kollektivtrafik. Västtrafik sätter därför in flera förstärkningsbussar och extra spårvagnsturer vid tidtabellsbytet 13 december.

Det blir en ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen, 20 nya förstärkningsbussar och fler spårvagnsturer på morgonen.

– Vårt fulla fokus ligger på att hitta lösningar inom de områden där vi ser att vi har problem med trängsel. Just nu har vi fokus på nordöstra Göteborg och nya trafikupplägg med både buss och förstärkt spårvagnstrafik där, säger Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik.

Var femte minut i rusningstid

Den nya busslinjen – som ska köra mellan Aprilgatan, Gamlestads Torg och Redbergsplatsen – sätts i trafik 14 december och kommer att gå var femte minut under rusningstid. Bussen blir ett alternativ för dem som vill undvika trängsel på spårvagnarna mellan Kortedala och centrala Göteborg.

Spårvagnarna från Angered har också trängsel under rusningstid. Västtrafik har tillsammans med Göteborgs Spårvägar hittat en lösning för att sätta in fler spårvagnar mellan klockan 6.30–7.00 på linjerna 4, 6, 7, 8, 9 och 11.