30–35 procent lägre resande under hösten. Gör bara nödvändiga resor, håll avstånd och försök att inte resa i rusningstid. Västtrafik jobbar vidare i alla tillgängliga kanaler för att försöka hålla nere antalet resenärer under covid-19-pandemin. ”Vårt viktigaste budskap är helt enkelt att vi måste hjälpas åt att följa restriktionerna”, säger Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.

De nya lokala restriktionerna som infördes den 29 oktober  innebär egentligen inga förändringar för kollektivtrafiken. Västtrafik fortsätter precis som tidigare att uppmana till försiktighet och att få färre att åka kollektivt under rusningstid.

– Det är extra viktigt just nu och vi vänder och vrider på olika lösningar och försöker vara kreativa, säger Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.

Det handlar bland annat om nya fönsterskyltar om att hålla avstånd, olika teman på sociala medier och nyhetsbrev till alla registrerade kunder. Västtrafik har också gjort filmer specifikt riktade till ungdomar för att få dem att tänka till.

Tygpåsar blev populära

 I slutet av september delade man ut tygpåsar på centralstationen som fått mycket uppmärksamhet.

– Det var tänkt som en symbolhandling för att visa att det är okej att lägga sin väska på sätet bredvid sig. Nu har vi fått så många förfrågningar om påsen att vi har tryckt upp nya som ska säljas i våra butiker.

30–35 procent lägre resande

 Resandet under hösten har legat stadigt på en lägre nivå jämfört med samma tid förra året. Det handlar om en minskning på 30–35 procent. Appen To Go fick en ny funktion i oktober och visar nu också hur lång tid det tar att promenera mellan två sökta platser.

– Vi vet att det kan blir svårare att få allmänheten att gå eller cykla nu när det blir kallare. Vi kan bara fortsätta att be om att undvika resor med oss – särskilt under rusningstid.

Hur funkar trafiken just nu?

 – Vi kör med alla fordon och alla förare vi har, men det uppstår ändå trängsel under rusning efter dagens mått mätt. Det är självklart inte bra, men vi har helt enkelt inte resurser för att undvika det. Det finns sedan tidigare ett problem med framkomlighet i Göteborg. Vi kan inte ha alltför många fordon i trafik, för det skulle bara innebära köbildning

På Västtrafiks hemsida går det att se vilka buss- och spårvagnslinjer och hållplatser som främst riskerar trängsel under rusningstid klockan 6–8.30 och 15–18. Det handlar till exempel om spårvagnslinjerna 7 och 11 vid hållplatsen Gamlestads Torg och SKF.

– Vi kommer fortsätta att köra all trafik vi kan och förstärker där och då vi kan, säger Ellen Pileblad.

Trängselvärdar och trygghetsvärdar ute

Trängselvärdar finns fortfarande ute i Göteborg och informerar. Det är ungefär 15 trängselvärdar på förmiddagen och 15 på eftermiddagen som hjälper resenärer att hålla avstånd.

– De prioriterar platser med mycket trängsel, exempelvis större knutpunkter. Dessutom har vi trygghetsvärdar ute i trafik, runt 19 per dag. Även de hjälper till att informera om trängsel.