Månadskortet kommer att fortsätta gälla i nattrafiken. Det beslutade Västtrafiks styrelse på fredagen och river därmed upp sitt beslut från i juni. Samtidigt höjdes tilläggsavgiften för den som ertappas utan färdbevis från 600 till 1000 kronor.

I juni beslutade Västtrafiks styrelse att höja priserna från den första november och att månads- och periodkorten inte längre skulle gälla i nattrafiken. Det här beslutet revs alltså upp på fredagseftermiddagen.

Kupongerna 15 öre dyrare

– Vi har fått reaktioner, både från resenärer och från våra förare som tycker att den nya nattaxan skulle bli svårhanterlig. Men vi sitter i en väldigt svår ekonomisk situation där vi måste få in mer pengar, då var ju detta ett förslag. Men efter reaktionerna har vi försökt hitta ett annat sätt, säger Gunilla Wicktor, informationschef på Västtrafik.

Priset per kupong kommer nu istället att höjas med 15 öre och inte tio som beslutades i juni. En kupong kommer därmed att kosta 6:65 från den förste november.

Tilläggsavgiften blir 1000 kronor

Västtrafik beräknar att bolaget varje år förlorar cirka 35 miljoner kronor i uteblivna biljettintäkter på grund av fuskåkning. Genom att höja tilläggsavgiften till 1000 kronor vill Västtrafik också motverka den organiserade fuskåkningen.

– Vi har helt enkelt inte råd med fuskåkare och det är väldigt oschysst mot dem som gör rätt för sig. Om alla ärligt hade betalat sina resor hade vi inte heller behövt spara pengar genom att minska utbudet i trafiken, säger Gunilla Wicktor.

Fler biljettpriser höjs

Västtrafik beslutade på fredagen också om prishöjningar för ett par andra ressträckor.

Flygbussbiljetterna blir dyrare, Göteborg-Landvetter höjs från 60 kronor till 70 kronor. Göteborg-Säve höjs från 40 kronor till 50 kronor.

Dyrare åka till Koster

Det blir också cirka tio procent dyrare att åka med Kosterbåtarna, bland annat höjs tur- och returbiljetten sommartid för vuxen från 100 till 110 kronor.

Högskolekortet för Trollhättan/Vänersborg/Uddevalla höjs från 800 till 940 kronor per månad från den första januari.