Från och med måndag 18 augusti går det inte längre att betala kontant för enkelbiljett på bussarna i Göteborg, Mölndal och Partille. Det går heller inte att betala restbelopp på sitt 100-kort. Istället måste resenärerna köpa en sms-biljett eller ha ordnat biljett före påstigning.

För ett år sedan stoppades kontantbetalning på stadens spårvagnar. Nu är det alltså bussarnas tur. Arbetsmiljöverket har beslutat att alla Västtrafiks bussar ska vara kontantfria den förste december nästa år.

Stoppet införs för att öka tryggheten för bussförarna men också för att snabba upp trafiken genom att hållplatsstoppen blir kortare.

Måste ha nytt 100-kort redo

80 procent av alla enkelbiljetter som säljs i Göteborg är sms-biljetter och de är också 20 procent billigare än en vanlig enkelbiljett. Ungefär fem procent av Västtrafiks resenärer åker på enkelbiljetter, övriga har antingen någon form av månadsladdning eller ett 100-kort.

Men att som tidigare betala restbelopp på 100-kortet till föraren går inte, det gäller istället att ha ett nytt 100-kort redo vid stämplingen. Enkelbiljetter kommer också att säljas hos alla försäljningsombud i Göteborg, Mölndal och Partille.