Möjligheten att köpa en enkelbiljett på spårvagnar och stombussar genom att skicka ett sms är en succé. Under testperiodens första månad stod sms-biljetterna för åtta procent av försäljningen av enkelbiljetter. Nu utökar Västtrafiken försöket också till stadstrafiken i Uddevalla.

– Det känns jättekul. Målet för hela året är sex procent, så det är roligt att vi ligger över målet redan efter första månaden, säger Anna Hiller, informationsansvarig i Göteborgsområdet på Västtrafik.

Kontanthantering ska minska

Sedan slutet av november i fjol kan man köpa sms-biljetter på spårvagnar, med undantag för linje fyra i Mölndal, och stombussar. Nu utökas testet till att även omfatta stadstrafiken i Uddevalla.

– Vi tar ett steg i taget. Vi har en långsiktig strategi för att minska kontanthanteringen och då är det här en bra åtgärd, säger hon.

Förutom minskad rånrisk finns även andra fördelar med den här sortens biljett. Stombussar och spårvagnar kommer iväg snabbare från hållplatsen när föraren slipper sälja biljetter, vilket ger punktligare trafik.

Tio procent billigare än med kontanter

För att systemet ska kunna gälla alla bussar i Göteborg krävs att förarna utbildas och det dröjer ett tag till.

– Det enda som är bestämt i nuläget är att vi startar försök även i Uddevalla, säger Anna Hiller.

Kostnaden för en sms-biljett är tio procent lägre än om man köper kontant. En enkelbiljett kostar då 18 kronor istället för 20. Till det kommer operatörens kostnad för att skicka ett sms.