Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Trafik

[Publicerad 2001-12-14]

Trendbrott för färdtjänsten

Allt fler äldre och funktionshindrade anlitade kommunens färdtjänst under året visar färska siffror. Efter tidigare års kritik av färdtjänsten börjar nu resenärerna känna sig mer trygga och reser mer, vilket är ett trendbrott. Totalt kommer cirka 1,8 miljoner resor att göras under 2001. Enligt preliminära siffror kommer antalet resor att öka från 1,7 miljoner 2000 till 1,8 miljoner under 2001. Enligt färdtjänstens chef Bo I Jonsson är detta ett trendbrott efter flera år med minskat resande.

Han anser att 100 000 fler resor är en tydlig ökning. Nu inför jul slog färdtjänsten all time high i onsdags med 11 700 samtal på en enda dag för att bland annat beställa julresor. En normal dag tar personalen i genomsnitt emot cirka 6 000 samtal.Bo I Jonsson tror att resandet kommer att öka även nästa år.Framgångsrikt årEfter ett par år med mycket klagomål och med verksamheten ofta i hetluften menar nu Bo I Jonsson att det vänt.- Det har varit ett enastående framgångsrikt år, säger han.Undersökningar som gjorts av färdtjänsten visar att resenärerna är nöjdare än någonsin. Det gäller både traditionell färdtjänst och sjukresor och körningar för särskolor.Känner sig mer tryggaEnligt Bo I Jonsson beror ökningen bland annat på att fler resande känner trygghet efter tidigare års hårda kritik av färdtjänsten. Ökat resande kan också bero på att många äldre kanske har fått mer pengar över och har råd att anlita färdtjänsten oftare. Ytterligare en orsak kan vara att resandet är fritt, det finns ingen begränsning i antal resor man får göra.Julen – årets prövningJulresorna är årets mest bråda tid för färdtjänsten. Omkring 100 taxibilar och 90 bussar ska göra 5 000 till 6 000 enkelresor bara på julafton. I år har ytterligare bussar satts in för att klara efterfrågan.Julresorna ställer också extra höga krav på organisationen eftersom julen är den tid då personer som normalt aldrig åker färdtjänst ska ut och resa. Därför har färdtjänsten till exempel varit ute och kontrollerat att rörelsehindrade och deras rullstolar verkligen går att få ner för trappor.Risk för ökande kostnaderMen framgångsrik färdtjänst innebär också att pengarna tar slut. Bo I Jonsson oroar sig för att kostnaderna drar iväg. Därför anser han att det är viktigt att satsa mer på de så kallade flexlinjerna som är betydligt billigare än vanligt färdtjänst.Den senaste flexlinjen i Kortedala har blivit stor succé och dagens två bussar kommer att utökas till tre redan någon gång i januari enligt Bo I Jonsson.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling