Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-09-30]

Tryggare i omklädningsrummet och simhallen med fotoförbud

Alla ska kunna känna sig bekväma i Göteborgs Stads omklädningsrum och simhallar och kunna byta om eller bada utan risk för att hamna på film eller bild utan samtycke

Gäller alla kommunala träningsanläggningar. Skippa selfies i simhall och omklädningsrum. Det är uppmaningen i en animerad film som med start denna vecka visas i Göteborgs Stads simhallar. Men uppmaningen gäller egentligen inte bara simhallsgäster utan besökare till alla stadens träningsanläggningar.

Det har aldrig varit tillåtet att fotografera eller filma i Göteborgs Stads simhallar men det är först med de smarta telefonerna som det har blivit ett problem. Telefonerna finns ofta nära till hands och impulsen att filma sitt barns framsteg i simbassängen eller att ta en selfie i omklädningsrummet efter träningen känns naturlig för många.

Samtidigt finns det många anledningar till att personer inte vill synas på bild och framför allt inte i en avklädd miljö. Därför har idrotts- och föreningsförvaltningen beslutat att förtydliga foto- och filmförbudet och utöka det till att också gälla omklädningsrum i anslutning till motionscentrum, sporthallar, ishallar och bollplaner.

Lämna mobilen i skåpet
– Alla ska kunna känna sig bekväma i våra omklädningsrum och simhallar. Man ska kunna byta om eller bada utan risk för att hamna på film eller bild utan samtycke, säger Anette Hägnemo, samordnare bad på idrotts- och föreningsförvaltningen.

– Just i simhallen finns det dessutom fler anledningar att lämna mobilen i skåpet. Som förälder ska du till exempel ha uppsikt över ditt barn och inte titta på en skärm. Det finns också risk att tappa telefonen och glassplitter är inte så bra i en simhall, fortsätter hon.

Den animerade filmen, som visas på träningsanläggningarnas digitala skärmar och sprids på sociala medier, har en humoristisk ton och är lätt att förstå oavsett ålder och språkliga förutsättningar.

– Dessutom informerar vi om foto- och filmförbudet på anläggningarnas webbsidor och med dekaler på plats i anslutning till omklädningsrum och simhallar, säger Anette Hägnemo.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling