Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Trafik

[Publicerad 2018-12-10]

Nextbike ny leverantör av Styr & Ställ

  • Upphandlingen av Göteborgs nya lånecykelsystem vanns av det tyska företaget Nextbike. Upphandlingen kan överklagas till den 20 december.

  • Karta över det geografiska område där Styr & Ställ kommer att finnas efter 1 mars 2020.

Framtidens lånecyklar på väg. Det tyska bolaget Nextbike blir ny leverantör av Styr & Ställ. Det beslutade Göteborg och Mölndal måndagen den 10 december. Våren 2020 ska ett enklare, större och mer flexibelt Styr & Ställ-system vara på plats.

Sara Boije af Gennäs. Foto: Maria Västlund

Det är ett väletablerat lånecykelföretag som vunnit upphandlingen. Nextbike finns i dag i 200 städer i 25 länder runt om i världen. En stor fördel tror Sara Boije af Gennäs på trafikkontoret.

– Jag tror att de kan bidra med både nytänkande och ett kundfokus som vi kommer att ha stor nytta av, säger hon och berättar att det nya systemet kommer att ha 1750 cyklar spridda inom ett område från Hisingen till Mölndal via Majorna och Gamlestaden.

Tioåring i behov av uppdatering
Styr & Ställ har funnits sedan 2010 i Göteborg, systemet har fungerat bra, men börjar bli slitet och i behov av teknisk uppdatering. Systemet som Nextbike använder kommer att vara enklare för användarna, tror man på trafikkontoret. All registrering, betalning och utlån görs direkt via en app. Det kommer att finnas ett kort, men man kommer inte att behöva använda det.

Nextbike har ett system som bygger på teknik i cyklarna istället för i de terminaler som nuvarande system har. Det innebär bland annat att man kommer att kunna lämna sin cykel i närheten av stationen om den är full.

– Det gör att vi blir av med problemet att ställen är fulla och att man måste åka till en annan plats för att lämna tillbaka sin cykel, säger Sara. Och konstaterar att man via appen kommer att kunna göra det mesta, men att man kommer att kunna använda Styr & Ställ även om man inte har en smart telefon.

Om inte beslutet överklagas innan den 20 december kommer Göteborgs Stad och Mölndal att inleda samtal med Nextbike under 2019. Planen är att det nya systemet ska vara på plats och starta den 1 mars 2020. Då kommer 1750 lätta, 7-växlade lånecyklar att finnas tillgängliga för 300 kronor per år.

– Det kommer att bli ett ordentligt lyft för Styr&Ställ, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling