”Sprid bara korrekt information”. Det är alltid viktigt att vara källkritisk och än viktigare med tanke på kriget i Ukraina. “Vi har alla ett behov av information, tänk på att hämta den från trovärdiga källor och att inte sprida information som inte är sann”, säger Helena Mehner, kommunikationsdirektör i Göteborgs Stad.

Helena Mehner är kommunikationsdirektör i Göteborgs Stad.

Det är två veckor sedan som Ryssland invaderade Ukraina och kriget dominerar nyhetsflödet på många olika sätt.

– Vi lever i ett öppet samhälle, vilket är fantastiskt och har många fördelar, och har också tillgång till oändligt mycket information.

Välj trovärdiga källor

Det enklaste sättet att hitta korrekt information är att gå till myndigheternas webbplatser, som Krisinformation och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Där finns korrekt och uppdaterad information och är en viktig informationskälla att utgå ifrån.

Så är du källkritisk

Om du hör eller läser information från andra källor är det bra att kontrollera vem som ligger bakom informationen och om det går att hitta den ursprungliga källan. Undersök också om informationen fortfarande är aktuell, varför den den finns och vem som tjänar på att du sprider den.

– Vi har alla ett ansvar att inte dela och sprida information som kommer från icke trovärdiga källor.

Staden informerar

Göteborgs Stad arbetar både internt och externt för att uppmärksamma medarbetare och göteborgare om vikten att vara vaksam och tänka källkritiskt.

– Det är viktigt att vi som Göteborgs Stad är en trovärdig källa. Vi följer myndigheternas budskap nu precis som under till exempel covid-19-pandemin, säger Helena Mehner.

På Göteborgs webbplats finns mer information om hur staden arbetar med anledning av kriget i Ukraina (se länken här nedan).