Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2018-11-15]

Unga arrangörer utbildas i brandskydd

  • På utbildningen lyfts frågorna som finns kring arrangemang och brandskydd. Foto: Pixabay

  • Gustaf Berglund jobbar med brandskyddsutbildningar vid Räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Viktigt känna till skyldigheter och rättigheter. Det är 20 år sedan diskoteksbranden vid Backaplan. Som ett led i ”Staden minns diskoteksbranden” satsar Räddningstjänsten i Storgöteborg och Ungdomssatsningen på brandskyddsutbildning för unga arrangörer.

20 november hålls en kostnadsfri brandskyddsutbildning för unga i åldern 16-20 år och arrangörer i Göteborg. Den vänder sig till de som arrangerar event eller är nyfikna på att vara arrangörer. Utbildningen innehåller grundläggande information om brandskydd vid arrangemang.

Utbildning i Fängelsets lokaler
Utbildningen hålls i Ungdomssatsningen Fängelsets lokaler i Härlanda Park och kompletterar de många löpande utbildningar och informationsinsatser som görs.

– De som är med 20 november kommer att ha få med sig bra tips i form av checklistor, kontaktuppgifter och ett tankesätt som är viktigt att ha kring brandsäkerhet. Det är 22 anmälda och det är en spännande och stor blandning av människor som gör många olika saker, säger Jörgen Stål, som är ungdomskonsulent på Ungdomssatsningen.

Under utbildningen lyfts många av de vanligaste och viktigaste frågorna som finns kring arrangemang och brandskydd.

– Det är många unga och uppfinningsrika personer, och det är viktigt att de vet vilka skyldigheter och rättigheter de har. Kan vi ha en rökmaskin? Hur många nödutgångar måste det finnas? Hur många får vistas i lokalen? Finns det något brandskydd? Vilket ansvar har jag och vilket ansvar har den jag hyr lokalen av? Det är många frågor, som vad man måste göra innan, vad man gör under och efter att arrangemanget är klart.

Eldartist och punkare
Jörgen Stål nämner flera av de anmälda som är på plats 20 november för att ta del av utbildningen.

– En är en eldartist som jonglerar med och sprutar eld, några andra brukar hålla i olika spelevent och ett annat gäng spelar punkrock. Några har gått projektledarutbildning med inriktning på event och en annan som kommer går en eventutbildning i Australien. Hon vill få med sig kunskap och idéer när hon åker tillbaka dit.

Det finns fortfarande plats för fler deltagare på tisdagens utbildningstillfälle.

– Vi kommer troligtvis att skapa fler tillfällen framöver utifrån specifika önskemål som dyker upp på tisdag, säger Jörgen Stål.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling