Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Stadsutveckling

[Publicerad 2019-05-31]

Ungas idéer formar ”nya” Masthamnsgatan

Gymnasisterna har vid flera tillfällen fått känna in vad de vill ha längs Masthamnsgatan, här i kvarteren nedanför Masthuggstorget. Foto: Göteborgs Stad

Förslag från tre gymnasieklasser. Masthamnsgatan ska omvandlas till ett stråk där barn och unga vill vara. Därför har trafikkontoret tagit hjälp av tre gymnasieklasser som bidragit med idéer och förlag till området.

Idag är den långa Masthamnsgatan en trist genomfart, kantad av stora parkeringsplatser. Men snart startar omvandlingen av hela Masthuggskajen, från Rosenlunds värmeverk till Stigbergsliden.

– Hela området ska få ett fokus på barn och unga, säger Gunilla Gombrii, som är landskapsarkitekt på trafikkontoret och jobbar med gestaltningen av Masthuggskajen.

För att skapa ett stråk där barn och unga vill vara har trafikkontoret under våren samlat in idéer från elever i tre gymnasieklasser. De har spelat in sina tankar om hur de tycker att gatan ska omvandlas, och även fått föra fram förslag på plats vid Masthamnsgatan och på idémöten.

– Det är slående att gymnasieleverna önskar sig ganska okomplicerade saker. Det ska kännas mysigt, lugnt och grönt på Masthamnsgatan.

Vill ha kontakt med älven
Eleverna tycker bland annat att alla aktiviteter ska vara gratis och att man ska kunna delta både aktivt och passivt. De vill blanda gammalt och nytt, byggnader och träd. Det ska finns mycket växtlighet och gatan ska präglas av vatten, även där man inte ser älven, till exempel med hjälp av dammar.

Andra förslag är att skapa roliga sittplatser med regnskydd, solstolar och en storbildsskärm för utomhusbio och sportevenemang.

– Vi kanske inte kan arbeta in alla av ungdomarnas önskemål – men många av dem kommer att bli verklighet, säger Gunilla Gombrii.

Resultatet av elevernas förslag ska sammanställas och bli en del av det gestaltningsförslag som trafikkontoret och park- och naturförvaltningen ska presentera i sommar.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling