Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2018-04-24]

Ungdomsfullmäktige bryter tystnaden om psykisk ohälsa

Alva Unsgaard och Lilian Helgason har tagit initiativet till konferensen "Vi bryter tystnaden". Foto: Ungdomsfullmäktige Göteborg.

Konferens för unga. Den 25 maj ordnar Göteborgs ungdomsfullmäktige konferensen ”Vi bryter tystnaden” för att öka förståelsen och bryta tystnaden om psykisk ohälsa bland unga. Alla stadens högstadie- och gymnasieelever är välkomna att vara med.

– De senaste åren har ungas psykiska ohälsa försämrats och stigmat kring ämnet har ökat, säger Alva Unsgaard, 15, som tillsammans med fullmäktigekollegan Lilian Helgason, 15, är initiativtagare.

Samtal med politiker
De beskriver konferensen som årets viktigaste. Två dagar före konferensen anordnar dessutom ungdomsfullmäktige en så kallad politikerdialog med lokala beslutsfattare. 23 maj på Stadsbibliotekets trappscen diskuteras bland annat tabun kring psykisk ohälsa, vägar för hjälp, vad som påverkar det psykiska välmåendet, livsstil och levnadsvanor – och hur politikerna arbetar och enligt ungdomarna skulle kunna arbeta annorlunda i framtiden.

– Alla skolungdomar som går i högstadiet och gymnasiet i Göteborg är välkomna. Vi vill slå hål på myter och fördomar om detta ämnet. Det kan vara svårt att prata om och det. Därför vi vill bryta tystnaden. Vi har bjudit in Charlie Eriksson och Shedo, som kommer att prata om ätstörningar och självskadebeteende, säger Alva Unsgaard.

Öppet för anmälan
Under konferensen 25 maj – som sker på förmiddagen i Folkets hus vid Järntorget – kommer det att hållas föreläsningar och diskussioner om ämnet. Anmälan för alla skolklasser är öppen nu.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att komma dit. Alla ska känna att det är okej att prata om, och att känna som man gör. Det är då man öppnar upp för att få hjälp. Du ska aldrig acceptera att må dåligt. Det finns hjälp att få. Mörkertalen är stora och jag hoppas att konferensen kan starta en dialog i skolklasser, säger Lilian Helgason.

För att anmäla din klass till ”Vi bryter tystnaden” – mejla till Paula Aijmer. I mejlet ska antal personer, skola, årskurs och kontaktperson framgå. Först till kvarn!


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling