Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-02-01]

Upptäck Göteborg på digital stadsvandring

Ny webbsida full med historia. Visste du att spiraltrapporna inne på Frölunda torg är tänkta att framhäva den ständiga rörelsen av människor mellan de två våningarna? Att stenhuset vid Norra Allégatan är en kyrka? Eller att Friskväderstorget skapades med höga ambitioner för gemensamhetslokaler och konstnärlig utsmyckning?

Stadsvandra på Upptäck Göteborg

Genom att stanna upp ett ögonblick och gå in på sajten upptackgoteborg.se kan du få en helt ny syn på Göteborg. I ett projekt som pågått under flera år har Göteborgs Stadsmuseum i samarbete med andra förvaltningar i Göteborg och Länsstyrelsen i Västra Götaland skapat en webbsida full av historia.

Här kan du vandra runt bland gator och torg och få lära dig mer om så skilda platser som Arendalsvarvet, Beryllgatan, Broströmsföretagen, Dalheimers hus, Handelshögskolan eller Hjällbo kyrka.

Funkar bra även i mobilen
– Tanken med sajten är att människor ska kunna få ett historiskt sammanhang till vår stad. Att i staden hitta gemensamma beröringspunkter och de olika platsernas identitet, säger Sanja Peter.

Hon är byggnadsantikvarie på Stadsmuseet och en av de som varit med och utvecklat sajten, som också fungerar utmärkt att använda på en mobiltelefon. I dag fokuserar sajten på de byggnader som hör till det moderna Göteborg. Den stad som växte fram under rekordåren på 1950-, -60 och -70-talen. Men Sanja hoppas att man i framtiden ska kunna berätta om andra perioder också.

– Det känns roligt att kunna erbjuda en digital guide som går att surfa omkring i både hemma och när man är ute på stan, säger Sanja Peter.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling