För tredje året i rad bjuds läsårets alla 10.000 nya högskolestudenter på ett stort välkomstprogram. Det drar igång med en kickoff på Trädgår'n på torsdagen. Sedan fortsätter det hela hösten med upplevelser och aktiviteter för studenterna.

– Vi vill visa hur glada vi är att de valt Göteborg och få dem att trivas, säger Eva Henricsson som projektleder Student 08. Och vi vill gärna få dem att stanna kvar när de är klara med sin utbildning.

2.500 studenter beräknas möta upp på Trädgår’n på torsdag. På scenen står Looptroop rockers, Caesars, Britta Person, och Florence Valentin. Men också välkomsttalare i form av kommunstyrelsens ordförande, rektorerna för Chalmers och GU, Volvos personaldirektör och ordföranden för Studentkårerna.

Studenterna får ett särskilt kuponghäfte

På fredag börjar den så kallade välkomstveckan, där studenterna bjuds in till aktiviteter på en rad olika institutioner; från Göteborgsoperan till Universeum via Maritiman.

Dessutom erbjuds de 30 olika aktiviteter under terminen, i form av ett kuponghäfte. Där finns bland annat fritt inträde till flera museer, Liseberg, fotbollsmatcher och repetition med Göteborgs Symfoniker.

Under de tre år som arrangemanget genomförts har man slipat på formen, utifrån feedback från deltagarna.

Allting översätts till engelska

– Första året la vi alla aktiviteter på samma dag. Nu har vi lärt oss att vi måste ha fler alternativ, eftersom studenter är olika och har olika möjlighet att komma ifrån, säger Eva Henricsson.

Nytt för i år är mer hänsyn till de utländska studenterna. Bland de 10.000 finns studenter från över 70 olika länder.

– I år är allting är översatt till engelska. Det har vi fått synpunkter på tidigare år.

Fotnot:
Student 08 arrangeras av Göteborg & Co Näringslivsgruppen, Chalmers, Göteborgs universitet och Göteborgs Förenade Studentkårer.