Möten som skapar läslust. Under första veckan i april kommer mer än 12 000 Göteborgselever få träffa en författare eller illustratör – det är dags för den årliga Litteraturveckan. Ett arrangemang med syfte att uppmuntra barns lust till läsning.

I år kommer 47 barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer till Göteborg för att besöka skolor runt om i staden under Litteraturveckan. Arrangemanget är ett samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, skolbibliotekskonsulent, barn- och skolbibliotekarier och lärare ute i stadsdelarna med stöd från Västra Götalandsregionen. Omfattningen på Litteraturveckan är unik i Sverige och några av författarna har varit med ända sedan starten för mer än 25 år sedan.

Spritt i hela staden
I år får elever i årskurs 2, 5 och 8 besök. Det är ett sätt för arrangörerna att stärka upp jämlikheten över staden och arbeta för att alla elever i dessa årskurser ska få ett författarbesök.

– På så vis får alla barn i Göteborg under sin skoltid lära känna minst tre författarskap och träffa författarna i sitt klassrum eller på sitt närmaste bibliotek. Studier visar att författarbesök har en positiv inverkan på barns läs- och skrivlust, säger Bodil Alvarsdotter, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket Göteborg.

Mötet med barn ger inspiration
En av de författare som kommer till Göteborg under Litteraturveckan är Monica Zak. Hon har skrivit barnböcker sedan 1970-talet och gett ut omkring 46 böcker. Hon menar att Litteraturveckan är ett unikt sammanhang som mer än en gång gett henne inspiration för fler böcker.

– Jag minns speciellt när jag träffade elever på Herrgårdsskolan som hade läst min bok Ava och hunden som kom bort, och skrivit egna helt otroligt roliga berättelser om Ava. Jag blev så förtjust och inspirerad att jag skev två böcker till om Ava. Mina positiva erfarenheter från Herrgårdsskolan har jag fört vidare och fått barn runt om i landet att skriva och illustrera egna Ava- och Bevaberättelser, berättar hon.