Ett 30-tal skolor i Göteborg har hittills fått del av Handslaget, regeringens och Riksidrottsförbundets jättesatsning för att få ungdomar att röra sig mer. Sedan kampanjen startade förra året har Göteborgs- skolorna, tillsammans med idrottsföreningar, fått nästan 1,6 miljoner kronor.Och mer pengar finns att söka.

– Vi har ungefär en miljon kronor kvar att fördela bland klubbar och skolor i hela Västsverige, säger Sara Sjöblom på Västsvenska idrottsförbundet.

– De pengarna kommer nog att ta slut 18 – 19 november, då vi tar beslut i sista omgången för i år. Men fram till dess går det bra att söka.

Ska främja hälsan

Totalt har det under de två åren funnits 6,6 miljoner kronor att söka, för 2.000 föreningar i 22 västsvenska kommuner. Formellt är det alltså idrottsföreningarna som söker pengar. Men ett villkor är att klubben har ett samarbete med en eller flera skolor kring aktiviteter som innehåller något mer än klubbens ordinarie program.

– Annars når man främst dem som redan tycker det är roligt att spela till exempel fotboll eller innebandy, inte de inaktiva. Så man ska erbjuda något mer, till exempel flera olika sporter, lekar eller dans, det vi kallar rörelseglädje.

– För här handlar det inte primärt om att stödja en enskild idrottsgren utan om att främja hälsan, säger Sara Sjöblom.

En miljard från Svenska Spel

Under de första två åren har mer än 6.000 projekt fått pengar från Handslaget, som ska finnas i fyra år (2003 – 2006) och innebär att 100, 200, 300 respektive 400 miljoner kronor delas ut till idrottsrörelsen. Totalt alltså en miljard kronor, som tas från Svenska Spels överskott.

Förutom att locka barn och unga att bli mer fysiskt aktiva, ska Handslaget också få idrotten att öppna dörrarna för fler, hålla tillbaka avgifterna, satsa mer på flickidrotten och delta i kampen mot droger.