Pedagogisk tioåring jubilerar. Att få uppleva, känna själv och vara delaktig är bästa sättet att lära sig om kropp, mat och hälsa. Så har Hälsoäventyret i Göteborgs västra stadsdelar utbildat mer än 30 000 elever. På torsdag 5 februari firar man 10-årsjubileum.
– Hälsoäventyret Älgen var först ut, på Ringblommegatan 100. Sedan utvidgade vi med Hälsoäventyret Kalven på Tynneredsskolan, berättar Susanna Trogen.
Hon är en av pedagogerna som åker mellan de båda ställena, dit skolklasserna kommer för att lära sig om kropp och hälsa, som komplement till undervisningen i skolan.
Upplever med alla sinnen
– Vi har inrett rummet fint, med spännande rekvisita, fina detaljer och doftljus. Det ska vara roligt för barnen att komma till oss, säger Susanna Trogen.
Hon kallar det själv för ”upplevelsepedagogik”, att lära med alla sinnen – lukt, smak, känsel, syn och hörsel.
– Vi har jättemycket rekvisita som inbjuder till sånt lärande, till exempel att trycka en köttbulle genom en tygtarm eller att sätta på sig hörselkåpor och lyssna hur det låter när man tuggar knäckebröd!
Hälsoäventyr är en pedagogisk modell som utvecklades i Vara på 1990-talet. I Göteborg startade det med Hälsoäventyret Tigern i Örgryte redan 2002. Idag finns verksamheten även i Majorna-Linné och på andra håll i staden.
Inspiration på olika teman
Men det var i dåvarande Älvsborg som det fick fart ordenligt, tack vare skolchefen Anders Andersson och ett par rektorer som trodde på metoden.
Under årens lopp har man nu i Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo utbildat och inspirerat mer än 30 000 elever mellan sex och tolv år.
– Vi har sex olika teman; Skelettet, Tarmen, Sömn, avslappning och massage, Bra bränsle (frukost), Tobaken och Kropp och knopp, om att komma in i puberteten, säger Susanna Trogen.
”Eleverna kan själva påverka sin hälsa”
– På Tynneredsskolan ska vi försöka få till oss sjuorna för att prata om frukosten, tillsammans med läraren i hemkunskap. Så det är på gång att vi ska jobba även mot högstadiet, säger Susanna Trogen.
– Det är väldigt bra att vi når så många barn. Det ger bäst effekt på folkhälsan i området, säger Karin Alsén, utvecklingsledare i folkhälsa i Västra Göteborg.
– Hälsoäventyret är ett komplement till skolans hälsoarbete. Vi vill förmedla att eleverna själva kan påverka sin hälsa, säger Eva Dahrén, pedagog på Hälsoäventyret.