Torghandel lyfter goda exempel. Torghandel heter Göteborgs nya mötesplats för lärare som vill lära sig mer. Sedan oktober har mer än 500 lärare ”handlat kunskap” här. Och nu instiftar Torghandel ett eget pris, för att lyfta de bästa exemplen.

– Torghandel är en mötesplats där vi ger och tar, ”köper lite idéer” från varandra och minglar digitalt. Men viktigast är eventen, de fysiska mötena, säger Stefan Osla på Center för skolutveckling på Stadsledningskontoret.

Lärare från kranskommuner också välkomna
Han var med och drog igång Torghandel efter önskemål från stadsdelen Västra Göteborg och utbildningsförvaltningen. De ordnade själva event för lärare, trots att de hade varken tid eller resurser till det.

– Vi började prata om det i augusti och hade första eventet i oktober. Så det var snabba ryck. Sen har det vuxit fort och nu har vi igång ett återkommande, systematiskt utvecklingsarbete, säger Stefan Osla.

Torghandel vänder sig till alla lärare och skolledare, från förskola till gymnasiet och vuxenutbildningen, både fristående och kommunala skolor. Främst i Göteborg, men lärare i kranskommunerna är också välkomna.

Visar sånt man är nöjd med
– Grundidén är att lärare visar andra lärare goda exempel från sin verksamhet, sånt man är nöjd med. Det är så mycket skitsnack om skolan, vi vill lyfta den och visa allt bra som görs, säger Stefan Osla.

Mycket av kunskapsutbytet på Torghandel handlar om IKT, internet och kommunikation, men man har också haft event om entreprenöriellt lärande, utelekar och mycket annat.

Nästa event hålls 23–24 februari, med rubriken ”Dela och publicera”. På programmet står både elevinflytande och filmpedagogik, men det mesta handlar om IKT, till exempel ställs frågan om spel på nätet kan vara en väg till lärande.

Eventen finns på youtube
Alla event hålls hos center för skolutveckling på Skeppsbron, under dagtid.

– På gott och ont. Många lärare kan ha svårt att ta ledigt från sin undervisning, men vi vill inte att lärarna ska ägna sig åt detta ideellt, på ledig tid, säger Stefan Osla.

Eventen filmas och läggs ut på Torghandels egen webb-tv-kanal på youtube. På hemsidan finns också filmade intervjuer, inbjudningar och beskrivningar av event, twitterflöden och bloggar i olika ämnen.

– Vi på center för skolutveckling står för Torghandel, men till vår hjälp har vi en redaktion med medlemmar från stadsdelarna och utbildningsförvaltningen. Och varje event har ett par huvudredaktörer som hjälper oss, berättar Stefan Osla.

Pris till välförtjänta lärare och rektorer
Torghandel har också beslutat att dela ut ett eget pris till välförtjänta lärare och rektorer i Göteborg med omnejd. Eller rättare sagt fyra priser, i olika kategorier.

– Det ska bli roligt att få lyfta några personer lite extra med hjälp av priserna, förhoppningsvis kan vi ha en egen gala i augusti eller september, säger Stefan Osla.

Fast prisernas namn är inte spikade ännu. Där vill Torghandelsgänget ha hjälp med bra förslag. En länk till video på Youtube finns här nedanför.