På måndag sås det första fröet i vad som ska bli en 100 meter lång rabatt vid Plikta i Slottsskogen. Över 600 skolbarn ska se till att allmänheten får njuta av påskliljor, sommarblommor och grönsaker.

Vetenskapsfestivalen äger rum nästa vecka och årets tema är ett hållbart samhälle. Som en del i festivalens program för skolorna i Göteborg ska över 600 barn från förskolan upp till fjärde klass få vara med och sätta tusentals fröer och lökar i jorden. Resultatet kommer att bli en 100 meter lång rabatt och fyra mindre grönsaksland invid lekplatsen Plikta i Slottsskogen.

Liten insats gör skillnad

– Tanken är att barnen ska känna att man kan göra skillnad med en liten insats, säger Camilla Thulin som är ansvarig för Vetenskapsfestivalens skolprogram.

Första fröet sås av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén klockan 12 på måndag.

Barn naturligt nyfikna på vetenskap

Vetenskapsfestivalen är öppen för allmänheten 20 till 25 april. Festivalens skolprogram pågår 19 till 29 april, och ger 25.000 elever chans att till exempel vara nanoforskare för en dag, delta i konstvandringar eller vara med på en arkeologisk utgrävning vid Humanisten.

– Skolprogrammet är landets största mötesplats för skola och forskarvärlden. Och det är lika mycket en skola för forskare som får lära sig att kommunicera sin kunskap till barn och ungdomar. Det finns en naturlig nyfikenhet för vetenskap hos barn och den vill vi upprätthålla, säger Camilla Thulin.