Första spadtaget för renovering och ny skolbyggnad. Till ljudet av grävmaskiner, glada elever och avlägset åskmuller togs det första spadtaget för den nya skolbyggnaden och renoveringen av Bräckeskolan på Hisingen.

Foto: Hannah Björk

Nyfikna elever undrade vad som var på gång, när en sandhög mystiskt dykt upp på skolgården. Allt klarnade när biträdande rektor Jamshid Jalouli tog mikrofonen, och berättade att detta var en historisk dag för skolan och eleverna.

Naturskönt vid Krokängsparken

Bräckeskolan byggdes alldeles efter andra världskriget, och nu fick eleverna vara med om starten på ett nytt kapitel i skolans historia. Bräckeskolan ligger naturskönt nära Krokängsparken på Hisingen, mitt emellan ett lummigt skogsområde och ett villakvarter.

Arkitekten Gotthard Ålander ritade skolan och den äldsta delen byggdes 1946. Många delar av skolan är fina exempel på svensk 1940-talsarkitektur.

Planen är nu att utöka skolan så att den på sikt ska kunna rymma årskurs 4–9 med totalt 720 elever. En ny skolbyggnad kommer att innehålla ny matsal, storkök och specialsalar. När den nya byggnaden är klar ska de gamla lokalerna renoveras och skolgården moderniseras. Allt beräknas vara klart i mitten av 2026.

Bygger för framtiden

Med på spadtaget fanns grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L), utbildningschefen för utbildningsområde Hisingen, Johanna Pettersson, och projektledaren från lokalförvaltningen, Anders Hall. Alla tre poängterade att skolan byggdes i en tid av framtidshopp, och att man även nu vill bygga en skola som är så bra som möjligt för eleverna, och därigenom vår framtid. Även om det kommer att innebära att de får ha tålamod med att det kan bli lite stökigt ibland när man har en byggarbetsplats intill.

– Förlåt att vi stör, men vi ska jobba för att det ska bli fint. Det är kul att få göra den här skolan till en av stadens finaste, sa projektledare Anders Hall innan han bjöd in eleverna i elevrådet att ta de första spadtagen.

Foto: Hannah Björk