”Hela Sverige på en tallrik – nästan”. På fredag 4 maj tävlar Adam, Emma och Harry från Ester Mosessons gymnasium i Unga eko-kockar i Visby. Det är en tävling för elever i år 2 på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Tävlingen försöker inspirera unga kockar att tänka mer på hållbarhet, och det måste vi ju göra, säger Harry.

– Fler och fler restauranggäster bryr sig också om det, så hållbarhet kommer att bli en viktig del av vårt framtida yrke, säger Emma.

”Det ska vara svenska råvaror”
Unga eko-kockar anordnas av föreningen Eko-kockar och har som syfte att sprida kunskap och förståelse för hållbarhetsfrågorna, både ur ett globalt, personligt och yrkesmässigt perspektiv. Det är en lagtävling med tre elever i varje lag.
Oftast brukar man få en varukorg att komponera en meny utifrån, men i år var det helt fritt och bara efterrätten var bestämd till choklad.
– Vi har tänkt jättemycket på att det ska vara svenska råvaror, och vi har fokuserat på rotfrukter eftersom det var höst när vi började komponera menyn, förklarar Emma.

Rödvinssås med lite choklad i
– Det blir Sverige på en tallrik, om man räknar bort chokladen, skrattar Harry.

– Till förrätt kommer vi att laga en rödbetspuck med chèvrecrème serverad på morotspuré med hasselnötter och honung, berättar Adam.

– Huvudrätten blir rödbets- och morotsgnocci med en liten bit lammstek till, mest för smakens skull, berättar Harry. Till det serverar vi en rödvinssås med lite choklad i så att det blir en fin övergång till efterrätten.

Lärarna coachar
– Efterrätten består av en vit choklad- och hasselnötsglass med italiensk maräng, rostad choklad och så bryter vi av det med små bärpärlor för att få till lite syra och struktur, förklarar Emma.

– Vi får jättemycket hjälp och stöttning från skolan, berättar Adam. Lärarna ställer upp och coachar oss, vi får vara här på studiedagar och öva i skolans kök och vi får råvaror. Vår lärare Michael åker med till Visby.

– Och äldre elever som har tävlat tidigare stöttar oss också, berättar Emma. De provsmakar och kommer med synpunkter.

Men varför vinner ni då?
– Därför att vi är bäst! Vi är samspelta, har en välkomponerad meny och har fokuserat väldigt mycket på hållbara svenska råvaror, avslutar alla tre.