”Vi måste ha mer gymnastik i skolan”. Hallå där Åke Strand, lärare på Oscar Fredriksskolan, som sedan ett par veckor tillbaka erbjuder skolans mellanstadieelever morgongympa tre dagar i veckan. Hur kommer det sig att du dragit igång detta?

– Jag har gjort det av två anledningar. Den första är att barn ska röra på sig, det är inget snack om den saken. Den andra är att jag vill visa politikerna att vi måste ha mer gymnastik i skolan. Det är bevisat att barn blir lugnare, gladare och lär sig mer om de får röra på sig.

Hur gick det till när du startade morgongympan?
– Jag hade hört talas om någon skola i landet som hade börjat med morgongympa och tänkte att det ska vi också testa. Jag är 66 år och har jobbat på Oscar Fredriksskolan i 41 år och tycker att det kan komma hur många lärarlyft som helst men det finns ändå inget som slår när barnen har kul. Då kan man jobba hur mycket som helst!

Vad sa skolledningen om din idé?
– Jag talade med vår rektor Elisabeth Ahlqvist Johansson och hon sa att det var okej så länge det är frivilligt och inte påverkar mitt arbete i övrigt. Det finns en ömsesidig tillit upplever jag. Jag gör detta för att jag tycker att det är viktigt och roligt.

Frivillig träning klockan 07.15 tre gånger i veckan. Kommer verkligen eleverna?
– Ja det gör de! Överraskande många har kommit hittills. Det har varit mellan 20 och 30 barn här varje gång. Alla är inte med vid varje tillfälle utan det är lite olika barn varje morgon. Det är jätteroligt! Jag har till och med elever som bor i andra stadsdelar och som kommit på gympan trots att de haft sovmorgon och inte börjar skolan förrän klockan nio.

Hur lägger du upp dina pass?
– Det är olika teman varje vecka. En vecka kör vi stationer, en annan vecka blir det kanske gymnastik med boll eller något annat. Det får inte vara samma jämt, vi byter och ser vad som är kul. Här finns ingen tävling, inga prestationskrav för att få A eller C utan vi bara rör oss och har kul!

Vad har du fått för respons från barn och föräldrar?
– Det har varit jättepositivt! Det kommer många roliga mejl och jag har redan elever som säger att det exempelvis går bättre på matten och att de känner sig smartare efter att de varit med på gympan.

Hur länge ska morgongympan hålla på?
– Så länge de tycker att det är kul och jag tycker att det är kul! Kanske kan vi bygga vidare på detta och låta lågstadiebarnen komma också. Det vore jättebra!