600 förstaårselever från gymnasieskolan Burgårdens utbildningscentrum tog på onsdagen över gräsmattorna i Slottsskogen för sin årliga avspark. Det är en av många satsningar som skolan gör för att eleverna ska trivas bättre. Situationen på skolan, sedan de mycket uppmärksammade bråken förra hösten, har nu blivit mycket bättre enligt skolledningen.

– Vi lär känna varandra och samarbetar, berättar Hicham Loudiyi som precis börjat på Hotell- och restaurangprogrammet på Burgården. Han tänkte inte alls på bråken när han valde gymnasieskola.

Tradition med avspark

För femte året i rad träffas alla nybörjarelever på Burgårdens utbildningscentrum i Slottsskogen för lekar, tävlingar, uppgifter, gåtor och fika. Avsparken ingår i fyra dagars inskolning för de nya eleverna. Meningen är att elever och lärare bättre ska lära känna varandra.
4EF0.jpg
– Jag tror det är jätteviktigt med en sådan här dag då alla jobbar ihop sig under lättsammare former, säger idrottsläraren Hanna Backman som är en av de som arrangerar aktiviteterna.

Stökigt förra hösten

Det var förra hösten som det under en kort tid var bråk mellan olika invandrarelever på skolan. Polisen tillkallades flera gånger och skolan införde inpasseringskontroll. Händelserna fick stor uppmärksamhet i medierna.

Sedan dess har det hänt mycket på skolan som är Göteborgs största gymnasieskola med över 2.000 elever, många av de med invandrarbakgrund.

Stora förbättringar

Sedan bråken har skolan samarbetat med polisen. Vid förra veckans utbildningsnämnd redovisades dramatiska förbättringar på skolan. Skolvärdar har anställts, skolan har blivit bättre på att hantera konflikter och skolan försöker också få igång föreningsverksamheten.

Rektorn Staffan Hallström anser att situationen inte var så illa innan bråken och att det var en kort tid med oroligheter. Men det finns en del att göra på Burgården menar han.

– Inskolningen måste vi bli bättre på.

De första två dagarna är det nästan bara de nya eleverna på skolan.

– Vi försöker skapa en trygghet i de nya grupperna utan att de gamla eleverna är här, berättar Staffan Hallström.

Han anser att trivsel och vettig sysselsättning på rasterna minskar riskerna för gnissel mellan eleverna.

Satsar på studieverkstad

Efter förra årets bråk inrättade Burgårdens utbildningscentrum en studieverkstad där eleverna kunde få läxhjälp. Denna utökas nu och håller öppet hela dagarna på vardagarna.

Bråken gjorde att skolan fick dåligt rykte. Skolan har fått ungefär 200 färre elever detta läsår. Tidigare år har antalet nybörjare varit 800. Färre elever har gjort att det blivit utrymmen över i skolan. Därför har August Kobbs gymnasium flyttat in och en del har gjorts om till förskola. Färre elever på Burgården i fortsättningen är inget som rektorn är ledsen för.

– Vi mår nog bra av att vi går ner i storlek. Det är många människor på en liten yta. Det kan bli rörigt, säger Staffan Hallström.

Lärarna på onsdagens avspark är överens om att årets elever är en bra grupp där stämningen är god.

14A8.jpg

Några av förstaårseleverna i klass HR1B tillsammans med sin lärare Nicklas Andreasson i Slottsskogen.