Egen bok till 6 500 elever. För att främja barns läslust och uppmuntra vuxna till högläsning delar Göteborgs Stad för fjärde året i rad ut en bok till alla elever i förskoleklass. Efter fjolårets succé blir även årets gåva bilderboken Gropen av Emma Adbåge.

Den prisbelönta boken delas ut under februari, i samband med att alla elever besöker något av Göteborgs bibliotek tillsammans med sin förskoleklass. Satsningen är en del av det långsiktiga arbetet för en mer jämlik stad och under våren genomförs också en rad aktiviteter med koppling till boken på olika platser i staden.

Gropen är en hyllning till den fria leken och rätten att få göra sin röst hörd även när en är liten. Den belönades med Augustpriset 2018 och delades ut till alla elever i förskoleklass även i fjol. Eftersom den mottogs så väl av både barn och pedagoger fortsätter nu arbetet med boken även i år. Men 2021 kommer en ny bok att väljas ut.

– Tanken med boken är inte en ensam insats i form av en utdelning, utan en historia som berättas på olika sätt under hela året av oss på biblioteken och av pedagoger i skolan, säger Malin Carlsson, som är koordinator för Stärkta bibliotek och ansvarig för arbetet med förskoleklassboken 2020.

Förskoleklassboken är en del av mobiliseringsfrågan ”Staden där vi läser för våra barn” och satsningen genomförs i samarbete mellan Biblioteken i Göteborg, Grundskoleförvaltningen och Center för Skolutveckling.