Del av lässatsning. Inför sommarlovet får alla barn i förskoleklass ett alldeles eget exemplar av bilderboken ”Farfars mammas soffa”. Förhoppningen är att det ska leda till fler lässtunder i familjerna, vilket har många positiva effekter.

– Allt fler forskningsrapporter visar hur viktigt det är med läs– och berättarstunder för barns ordförråd, läsförmåga och läsförståelse. Vi hoppas att sommarlovsboken ska öka motivationen till fler lässtunder hos familjerna och leda till ett gemensamt utflyktsmål i sommar, säger Malin Omland, projektledare för Staden där vi läser för våra barn – en satsning inom Jämlikt Göteborg i Göteborgs Stad.

Bokgåvan börjar skickas ut den här veckan och är en del av det långsiktiga arbetet för ett jämlikt Göteborg och stadens 400-årsjubileum 2021. Författaren Anna Bengtsson är känd för sina spännande och roliga berättelser med finurliga vinklar.

Tillsammans med bilderboken får barnen också en inbjudan till en sagofest på Göteborgs kulturkalas i augusti, med teater, sagostunder på flera språk och andra läs- och lekaktiviteter.