Nominerad till Guldäpplet 2021. Anette Fredriksson på Askimsskolan är nominerad till att få Guldäpplet 2021. Det är en utmärkelse som vill lyfta fram lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer.

— Jag tycker att jag jobbar som alla andra lärare. Att hitta vägar för att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt och använda de verktyg och hjälpmedel vi har, säger Anette Fredriksson, förstelärare på Askimsskolan. Det är kollegerna på skolan som nominerat henne till priset.

Mer variation och repetition i undervisningen

Hon har precis skickat hem treorna i hennes klass. Några håller fortfarande på att ta på sig jackorna i korridoren. Andra försvann snabbt till en improviserad fotbollsmatch precis utanför fönstret.

Anette berättar om hur hon använder de digitala verktygen för att få mer variation och repetition i undervisningen.

— Eleverna ska höra mitt budskap. De ska få höra och se det samma i en film och kanske leta kunskap på annat sätt för att få till sig samma sak på flera olika vägar, säger Anette Fredriksson.

”Lika viktigt att eleverna lär sig använda papper och penna”

Hon visar upp hur hon och klassen arbetar med ”The grej of the day” i en av elevernas skrivböcker samtidigt som hennes lektion om Asien visas upp på den interaktiva tavlan.

— Det är lika viktigt att eleverna lär sig använda penna och papper. Det är kombinationen av olika verktyg som gör att eleverna lär sig bättre.

Anette visar flera appar som ingår i grundskoleförvaltningens utbud av gratis läromedel.

Skriver i sina skrivböcker och jobbar med appar

— Här kan den som ska lära sig läsa se bokstaven, höra ljudet och träna på att forma den på skärmen. De kan göra samma sak på den interaktiva tavlan och sedan öva i skrivböckerna.

Men nu när hennes elever är så stora att de går årskurs tre är det andra krav. Just nu ska de skriva en berättelse med en inledning, en händelse, en lösning och en avslutning.

— Men det gör de oftast i sina skrivböcker. Det finns även bra appar att jobba med där eleverna också kan lägga till bilder, avslutar Anette Fredriksson.

Om en månad utses de som går till final i tävlingen om årets Guldäpple. Prisutdelningen blir den 28 oktober. Priset består av ett stipendium på 25 000 kronor och ett vackert glasäpple.