Mångårigt samarbete kring mångfald. Domare med fria arbetstider, åklagare med tvångsåtgärder och makt eller affärsadvokat med jättehög lön? Det var tuffa val som ett 25-tal ungdomar från Angeredsgymnasiet ställdes inför när de bussades runt till olika jurister i Göteborg under en heldag.

För tolfte året i rad samarbetar Advokatfirman Vinge och Angeredsgymnasiet i Mångfaldsprojektet, som är en målmedveten satsning på att locka ungdomar med invandrarbakgrund att våga satsa på juristutbildningen.

– Det handlar ju om att vi vill se en förändring i rättssalarna, så att Sverige får allt fler jurister med invandrarbakgrund för att stärka trovärdigheten för hela systemet, berättar advokat Olof Jisland, som är pappa till det strävsamma projektet och delägare i byrån.

Utbildningen tar fyra och ett halvt år
Ett av inslagen i Mångfaldsprojektet är att arrangera den här temadagen, där alla avgångselever som vill får hänga med på en tur genom juridikens Göteborg. I år gick resan till tingsrätten, åklagarmyndigheten, bolagsjuristerna på AksoNobel och – förstås – affärsjurister på Vinge.

– Jag vill verkligen bli jurist, berättar eleven Hajar Al Saidan, som går tredje året på Samhällsvetareprogrammet.

Men hon tvekar om vilken inriktning som det blir så småningom. Utbildningen tar förvisso fyra och ett halvt år så det finns gott om tid att fatta beslutet.

De jurister som ställde upp under temadagen gjorde förstås sitt bästa för att vinna ungdomarnas gillande;

Delar ut stipendium
– Domare är ett fantastiskt omväxlande och självständigt arbete, med fria arbetstider och i princip oavsättlig tjänst, försökte rådman Kenneth Ström.

– Men åklagare är jättespännande och mycket mindre skrivjobb än för advokat och domare, kontrade kammaråklagare Mehrdad Sanaei.

– Vi bolagsjurister får ju vara mitt inne i verkligheten, satsade Pernilla Heidenvall, chefsjurist på AksoNobel.

– Vi har i alla fall det mest spännande och mångfacetterade yrket, kontrade advokat Michele Fara på Vinge, själv gammal elev på Angeredsgymnasiet och först med att få det åtråvärda stipendium som advokatfirman delar ut till Angeredsungdomar som ytterligare en årlig tradition inom ramen för Mångfaldsprojektet.

Det kan ta några år att nå sina drömmar
Lyssnade man på ungdomarna efteråt så vann nog alla läger sina följare. Huvudfrågan för var och en just nu blir nog ändå att komma på vilken strategi som en blivande student kan lägga upp för att använda resten av läsåret till att få de studieresultat som krävs för att komma in på Juristprogrammet till hösten.

Advokat Michele Fara lugnade med att det finns både högskoleprov och uppläsning av betyg att jobba vidare med.

– Det är många som tagit några år på sig att nå sina drömmar. Och de är väl värda att vänta på, menade han.