Ser olika ut från skola till skola. När vårterminen tar slut kan familj och vänner inte vara med på skolavslutningarna som de brukar. Därför planerar medarbetare på skolorna att kunna avsluta terminen på lite annorlunda sätt. 

— Vi går ifrån vår vanliga gemensamma avslutning i bamba. I år har vi avslutning för en klass i taget, där varje klass planerar sin egen avslutningsstund. Kanske blir det en digital hälsning från rektor till alla, säger Anna Herkestam, rektor på Påvelundsskolan.

Ingen avslutning med familj och vänner i skolan

—Vi kommer att organisera skolavslutningen så att alla elever får ha avslutning i sina klasser. På klassrådet får eleverna välja en lek eller aktivitet och fira med en fika, förklarar Ronak Larsson, rektor på Tretjärnsskolan.

Eftersom grundskoleförvaltningen har stora och små skolor med olika möjligheter kommer skolavslutningarna att se olika ut från skola till skola. Men det som är gemensamt för alla skolor är att familj och vänner inte får vara med på skolavslutningen. Grundskoleförvaltningen följer regeringens och Folkhälsomyndighetens förbud mot allmänna sammankomster på max 50 personer, för att förebygga smittspridning.

— Våra nior äter avslutningslunch i bamba. Istället för att sitta vid långbord kommer vi att ha den vanliga sittningen men ändå duka fint och festligt, understryker Anna Herkestam,
rektor på Påvelundsskolan.

För eleverna i årskurs nio på Montessoriskolan Elyseum börjar firandet en veckan innan själva skolavslutningen, berättar idrottsläraren Mia Westman.

Uteaktiviteter och god mat

– Vi börjar redan veckan innan, då får niorna en hel dag med kanothajk runt Delsjön. Kanot är perfekt för att hålla avstånd, ute i naturen är förhållandena egentligen bättre än inne i skolan. Flera av oss lärare och rektorer brukar vara med. Ibland är en medtagen ostmacka och kanelbulle lika festligt som lite bubblande cider.

Samma vecka bjuder köket på en festmåltid i vår fina matsal, fortsätter Mia Westman.

– Det är roligt att kunna bjuda eleverna på något riktigt gott och duka så det blir festligt och fint, säger kökschef Karin Uddebrant. Det är mycket uppskattat och ger möjlighet till lite tal och andra uppträdanden.