Okunskapen fortfarande stor. I veckan får ett 60-tal anställda i Göteborgs Stad utbildning om hiv och aids. Det sker inför Världsaidsdagen, som uppmärksammas över hela världen lördag 1 december. – Trots att vi levt med hiv i 30 år är okunskapen stor på många håll, säger Hanna Rahm, utvecklingsledare på social resursförvaltning, som håller i utbildningarna.

Att det nu har gått 30 år sedan det första aidsfallet upptäcktes i Sverige, har märkts mycket i media i år, nu senast Jonas Gardells TV-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Men i övrigt sprids inte mycket information om hiv och aids.

Minskad smittorisk
– De som är för unga för att ha varit med om de stora informationskampanjerna på 80- och 90-talen, saknar baskunskaper. Och de som var med då, har ofta kunskaper som gällde för 20 år sedan. Det har hänt otroligt mycket sedan dess, säger Hanna Rahm.

Till exempel har bromsmedicinerna utvecklats så mycket att hiv idag är ett virus som ”går att leva med”. Tidigare väntade man så länge som möjligt med att sätta in bromsmediciner, eftersom biverkningarna var så svåra.

– Idag är biverkningarna lindrigare och medicinerna så effektiva att virusnivåerna i kroppen kan hållas nere på nästan omätbara nivåer, säger Hanna Rahm.

– Och det i sin tur innebär att risken för smitta är liten.

Rädsla och fördomar
På det medicinska området har alltså mycket hänt. På det sociala området ser det sämre ut.

– Det sociala stigmat mot hiv-positiva är fortfarande väldigt stort. Många av dem tycker att det svåraste inte är det rent medicinska, utan att tvingas hantera andra människors fördomar om hiv.

Generellt sett är kunskapen om hur viruset smittar låg. Och även för den som känner till fakta, kan känslorna ibland ta över.

– Även om man vet att det krävs sexuella kontakter eller att man byter injektionssprutor med varandra, finns det en skepsis, en rädsla som leder till stigmatisering, säger Hanna Rahm.

Utbildningarna är två timmar långa och hålls på Gårdavägen 2, måndag 26 nov och torsd 29 nov. Det finns ännu några platser kvar och principen först till kvarn gäller. Ingen avgift.