I maj är det dags för tio dagar fyllda av populärvetenskap i Göteborg. Vetenskapsfestivalen återkommer för åttonde gången, i år med huvudtemat Livets mening. Här går det att möta forskare och ta del av spännande föreläsningar och aktiviteter.
Förra årets kärlekstema var en succé med över 90.000 besök på festivalen. I år hoppas man att festivalen, som pågår 7–16 maj, ska bli lika välbesökt.
– Livets mening är ett brett tema. Det innehåller allt från frågor kopplade till tro och religion och om livets uppkomst, till meningen i våra liv idag. Till exempel hur vi har det på arbetet, säger Annika Lotzman Dahl, projektledare för Vetenskapsfestivalen.
Späckat program
Olika livsstilssjukdomar, som fetma och diabetes, hur vi hanterar död och sorg och hur vi spanar efter utomjordiska livsformer, är exempel på programpunkter som också ryms inom temat. De tio dagarna har ett späckat program med mängder av föreläsningar, debatter och så kallade akademiska kvartar.
Festivalen kommer bland annat att finnas på Stadsmuseet och i Nordstan och Bältespännarparken. I Kajskjul 105 på Frihamnspiren blir det Experimentverkstad. Den brukar vara väldigt populär bland barn.
– I verkstaden kan man göra glass av fl ytande kväve, bygga farkoster och göra egen hudsalva, berättar Annika Lotzman-Dahl.
Hållbar utveckling
Ett annat tema är Hållbar utveckling. Här blir det intressanta diskussioner om framtidens energisystem med politiker, forskare och näringslivsfolk.
Men det handlar inte bara om energisnåla hus, återvinning och hur vi ska konsumera på ett sätt som är bra för jorden, till exempel. Det handlar även om musik, hälsa och ekonomi.
Vetenskapsfestivalen har dessutom ett program riktat till skolor. Skolklasser och lärare i grundskolan kan boka in sig på aktiviteter och upplevelser. Ungefär 1.000 skolklasser får chansen att vara med och det finns ett fåtal platser kvar.
Av de flera hundra programpunkterna, vilken är favoriten på festivalen?
– Allt! Men om jag måste välja så blir det vår FilosoFika där det filosoferas om livets mening i en trivsam miljö, säger Annika Lotzman-Dahl och poängterar att som vanligt är det allra mesta på programmet gratis för besökare.
Bland deltagarna på festivalen märks Stefan Einhorn, onkolog, Thomas Sjödin, författare, Iréne Matthis, psykoanalytiker, Göran Greider, redaktör, Tom Alandh, dokumentärfilmare, Wayne Johnston, författare, Peter Gärdenfors, kognitionsvetare, Nils Uddenberg, biolog och Ulf Wagner, restauratör.
Fakta – festivalen:
Vetenskapsfestivalen pågår 7–16 maj.
Tema: Livets mening och Hållbar utveckling.
Platser: Stadsmuseet, Bältespännarparken, Experimentverkstaden i Kajskjul 105, Handelshögskolan, Nordstan, Stadsbiblioteket.
Gratis inträde till det mesta. Experimentverkstaden är öppen 8–9 maj och 15–16 maj klockan 11–17. Inträde kostar 40 kr per person eller 120 kr för en familj på fyra.
Festivalen är Sveriges största populärvetenskapliga evenemang.
Frågorna som Vetenskapsfestivalens experter försöker ge svar på:
Varför tycker vi så mycket om godis?
Livets mening ur en guppys perspektiv
Vad är en sekund?
Varför går jag upp på morgonen?
Kan växthuseffekten rädda Amazonas?
Var é brudarna?