Barnvagn blir moppe. Sannaskolan vann första pris i Tekniska samfundets årliga tekniktävling med bidraget Smartpram, en barnvagn som enkelt blir en moppe. När de ändå var igång knep de andrapriset också, med supersnabba framtidståget Tubesurfer.

Tekniska samfundet är en förening som grundades i Göteborg 1882. Föreningen arbetar för att sprida kunskap och väcka intresse kring teknik och innovation. Varje år anordnar de Tekniktävlingen som alla elever i sjuan och åttan i Västra Götalandsregionen bjuds in till.

Krävs tid och engagemang
– I år fick vi in 60 bidrag från hela regionen. Det har varit fantastiska bidrag, säger Dorotea Blank, projektledare för Tekniktävlingen.

Men några av bidragen stack ut alldeles extra och de två bästa i hela tävlingen kom från klasserna 8C och 8B på Sannaskolan. För Annamaria Kadir, lärare i bland annat just teknik på Sannaskolan, är de två placeringarna ett kvitto på att eleverna verkligen haft kul och engagerat sig.

– Från lärarens sida krävs tid och engagemang för att eleverna ska lägga ned detsamma. Och det har verkligen de här klasserna gjort, säger Annamaria Kadir.

”Lös transportsystemen”
Annamaria Kadir uppmuntrar alltid sina elever att delta i tävlingen. Och årets tema tyckte hon var en riktig utmaning.

– ”Sverige 2050 – lös transportsystemen”, så löd uppdraget. Och allt skulle lämnas in digitalt, säger hon.

Det vinnande bidraget lämnades in av klass 8C och heter Smartpram. Lösningen kan lite förenklat beskrivas som en ”transformer” som kan förvandlas till barnvagn, moped eller cykel.

”Har jobbat mycket hemma”
– Det har varit kul. Vi har haft en väldig struktur och planerat noga. Sedan har vi jobbat mycket hemma, säger Doris Kapla, en av eleverna bakom vinnarbidraget.

Utöver äran i topplaceringarna fick både klass 8 C och klass 8B på Sannaskolan motta diplom, pokal och en check på 5000 kronor vardera.