Prisas också för bäst utförda dans. 14-åriga Mpululu Ntuve från Svenska Balettskolan på Hisingen kom tvåa i sin klass vid den internationella danstävlingen i Spoleto, Italien. Hon fick även pris för bäst utförda dans i hela tävlingen, där hundratals deltog.

Mpululu går i årskurs 8 och tävlade i den moderna inriktningen av den stora tävlingen i Spoleto som lockar dansare från hela Europa.

Det blev alltså en andraplats för den begåvade åttondeklassaren från Göteborg. Mpululu fick också ett bonuspris i form av en sommarkurs i Italien.

Står sig väl i europeisk konkurrens
– Det här är riktigt stort, säger Jenny Wiberg, ansvarig för kommunikation och marknadsföring vid Svenska Balettskolan.

– Den italienska flicka som vann klassen är 17 år och Mpululu bara 14, så hon har framtiden för sig. Hon är en modern, fri dansare med klassisk utbildning – som hon fått hos oss.

– Vi är mycket stolta över att en svensk grundskola står sig så väl i konkurrensen med unga dansare från dansskolor i hela Europa, säger Jenny Wiberg.

Tre Göteborgselever tävlade
Den internationella dansfestivalen i Spoleto har en lång tradition och har funnits i mer än 20 år. Svenska Balettskolan deltog för första gången 2010. Tidigare år har det inte blivit några priser, även om några deltagare gått till semifinal.

I år representerades skolan av tre elever. Mpululu Ntuve och Irma Besirevic i den moderna grenen och Tyra Medero i den klassiska samt i koreografitävlingen. Tyra Medero gick till seminfial i både klassiskt och koreografi.

Svenska Balettskolan ligger vid Selma Lagerlöfs torg, Hisings Backa, och delar lokaler och personal med Skälltorpsskolan.