På Flatåsskolan i Högsbo har eleverna varje dag tre måltidsalternativ, varav ett vegetariskt. Nu har skolan fått diplom och kostchefen Katarina Wochner Carlsson MVG i betyg.

– Vi vill att maten ska vara ännu mer vegetarisk. Till våren kommer vi att öka och ha en helt vegetarisk dag i månaden, säger Katarina Wochner Carlsson, kostchef i Högsbo.

Det är Skolmatens vänner, ett samarbete mellan LRF och de bondeägda livsmedelsföretagen som certifierar matbespisningen i landets skolor och förskolor.

”Jag har fantastiska medarbetare”

20E2.jpg
Hittills har fem skolor och 14 förskolor i Göteborg klarat kraven som Livsmedelsverket satt upp. Det handlar både om miljön där maten äts och om möjligheterna till alternativ och hur matens har producerats.

Fyra av de certifierade skolorna ligger inom Katarina Wochner Carlssons ansvarsområde och de är förutom Flatåsskolan också Kavås-, Högsbo- och Västerhedsskolan.

– Jag har fantastiska medarbetare och en väldigt kompetent grupp och då är det inte så svårt att förverkliga saker, säger Katarina Wochner Carlsson

Helhetstänkande viktigt

Förutom att eleverna har tre alternativ vid varje skolmåltid är andelen ekologisk mat osedvanligt höga 25 procent. I stadsdelen Högsbo som helhet är den 18 procent och i kommunen som helhet knappa 14 procent.

– Vi försöker ha ett helhetstänk vilket går om man har en tydlig kostorganisation, vilket vi har på ett sätt som inte alla har, säger hon.

Matsedeln planeras ett halvår i förväg och skickas ut som en inbjudande plansch där föräldrar uppmanas att komma och äta en måltid med sina barn.

Hög närvaro i bamba

– Det blir faktiskt inte dyrare att satsa på så mycket på vegetarisk mat som vi gör. Kockarna är duktiga på att laga precis så mycket mat som går åt.

Eleverna trivs och tycker om maten. Närvaron är mellan 90 och 95 procent en vanlig dag.

– Häromdan hade vi ett fullskaligt julbord med alla tänkbara vegetariska, kött och fiskrätter. Vi vill att eleverna får lite tradition med sig, säger Katarina Wochner Carlsson.