Integrations- och musiksatsning. Torsdag 16 juni samlades förskolebarn, pedagoger och föräldrar från hela Göteborg i Trädgårdsföreningen för att sjunga och dansa tillsammans. Mångfaldsfestivalen är en integrations- och musiksatsning som började i Hjällbo 2005.

­– Det har varit så fint idag. Vi har dansat och det har varit roligt. Jag hoppas alla dagar är så här, säger Mirna, 6 år.

– De senaste åren har vi inte kunnat träffas här på grund av pandemin, så det känns extra bra att kunna genomföra festivalen i år. Vi beräknar att cirka 1000 barn, föräldrar och pedagoger är här för att sjunga, dansa och äta picknick tillsammans, säger Teresa Hedborg, samordnare och musikpedagog för El Sistema i Hammarkullens förskolor.

Uppskattad tradition för integration

Mångfaldsfestivalen är en integrations- och musiksatsning som anordnades första gången 2005. Från början var festivalen i Hjällbo, men numera samlas alla i Trädgårdsföreningen. Syftet är att barn över hela staden ska få mötas och sjunga sånger som de övat på under våren.

– Tillsammans har vi byggt denna uppskattade tradition i Göteborgs förskolor för att skapa möten genom musik. Musiken skapar delaktighet och positiva känslor, säger Teresa Hedborg och fortsätter:

– Mångfaldsarbete behöver börja när barnen är små. Det blir det ett naturligt möte när barnen träffas och sjunger tillsammans på olika språk. Barnen får upplevelser för livet och det hjälper dem känna att de tillhör en grupp.

Tema för året är Fredens träd

Temat för årets festival är ”Fredens träd” och förskolorna hade fått tips om att göra egna fågelholkar eller fredsduvor att ta med.

– Vi har varit med på Mångfaldsfestivalen många gånger och det underbart att det är i gång igen. Det är en upplevelse för barnen! Vi tycker om att få nya sånger att öva in och att de är på olika språk. I år har vi också gjort fredsduvor som barnen har med sig, säger Eleonor Forsén, pedagog på förskolan Bollplansgatan i Hjällbo.

– Det har varit roligt och vi kunde sjunga alla sångerna, säger barn från förskolan Askims Domarringsväg.

Musiksatsning av Side by Side by El Sistema

Barn och pedagoger som arbetat med El Sistema-metodiken ledde allsången från scenen i Trädgårdsföreningen. El Sistema är en global musikrörelse som ger barn och unga möjlighet till en positiv utveckling genom att spela och sjunga tillsammans i orkester och kör.

Festivalen anordnas av Side by Side by El Sistema, ett musikläger som har Göteborgs Symfoniker som huvudarrangör, med stöd av El Sistemas Vänner, förskoleförvaltningen och kulturförvaltningen i Göteborgs Stad, Trädgårdsföreningen och Svenska Mässan.