Pilotprojekt inom Göteborgs Stads innovationsprogram. Nu flyttar barnen in på den nybyggda förskolan på Backa Kyrkogata 11. Förskolan är byggd med målet att vara helt fossilfri och är ett pilotprojekt inom Göteborgs Stads innovationsprogram Hoppet. ”Det känns väldigt inspirerande att komma till den här förskolan och vi ser fram emot att skapa en hållbar och klimatsmart förskola även i undervisningen”, säger rektor Clara Jovic.

Den nya förskolan har plats för 144 barn fördelat på åtta avdelningar.

− Vi kommer ha många möjligheter att fokusera på klimat- och miljöarbete i den pedagogiska verksamheten. Barnen är så nyfikna på sin nya förskola och har många frågor, vi utforskar den just nu och lär oss nya saker tillsammans, fortsätter Clara Jovic.

Ska minska mängden onödigt avfall

Inredningen består delvis av återbrukade möbler och när barnen flyttat in ska verksamheten också vara så avfallssnål som möjligt. Med metoden Avfallssnål förskola ska mängden onödigt avfall minska, till exempel genom att inte använda plasttossor i entrén, mindre matsvinn, inga plastpåsar i papperskorgarna och flergångsburkar istället för gladpack

Förskolan Backa Kyrkogata 11 är en del av Göteborgs Stads arbete för att bli en klimatneutral stad år 2030.  Målet har varit att byggprocessen skulle vara helt fossilfri och resultatet blev 70 procent mindre klimatpåverkan jämfört med att bygga en vanlig förskola. Detta gör den nya förskolan unik i Sverige.

Den formella invigningen sker i april.