Rektor berättar i podden Skolverkstan. När Sargon El Khouri 2017 blev tillförordnad rektor på Gårdstensskolan var andelen behöriga lärare 40 procent, idag är det 70 procent behöriga lärare på skolan och 30 procent som studerar till lärare eller väntar på sin legitimation. Under tiden har skolan flyttat från Gårdsten till Angereds Centrum och gjort en digital resa. Allt för att lyfta kvaliteten i undervisningen.

I podden Skolverkstan samtalar Sargon El Khouri och grundskoledirektör Bengt Randén om vad det innebär att leda en skola i ett område med utmaningar genom förändringar inom olika områden.

Lyssna på poddavsnittet här

– Vad tänker du är nycklarna i ett riktigt framgångsrikt pedagogiskt ledarskap, undrar Bengt Randén?

Sargon El Khouris svar på frågan är att det gäller att kommunicera med lärarna, ha plattform för rätt fråga samt att våga ifrågasätta gamla strukturer.

– Jag märkte att lärarna ville göra annorlunda och tänker att rektor inte alltid behöver vara den som är sakkunnig utan den som ställer rätt frågor, förklarar han.

 Föräldrarnas viktiga roll

Samtalet gäller även det tuffa läge Gårdsstensskolan är i när det gäller elevernas kunskaper. Föräldrarna är nyckeln men att det finns utmaningar med språk, utbildningsnivå och arbetslöshet, menar Sargon El Khouri. Han lyfter även att det gäller att göra det man kan göra något åt på skolan snarare än att fokusera på de problem som andra i samhället behöver lösa.

– Vi vet vad som skapar framgång i skolorna: kontinuitet, behöriga lärare, trygghet och språk. Du lyfter ju alla de punkterna som även skolverket och forskarna lyfter som sådant ni arbetar med, understryker Bengt Randén.

Poddavsnittet finns också utskriven som text här