På Bergsjöskolan klappar eleverna i takt till musiken när Samir och Grofo drar igång på sina gitarrer. På onsdagen firades romernas nationaldag med mat, musik och romsk kultur.

Egentligen är det den 8 april som är romernas nationaldag, men eftersom det då är påskafton passar man på att fira romernas dag redan på onsdagen den 5 april.

– Det är andra året i rad som vi firar romernas dag, berättar Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan. Det är viktigt att fira alla minoriteter. Alla människor har ett lika värde. Här på Bergsjöskolan finns många olika nationaliteter och kulturer och de berikar varandra och det svenska samhället.

Från scenen får eleverna höra både musik och berättelser

Romernas flagga hissades på Bergsjöskolan. Foto: Anders Feldt

På scenen finns två musiker Samir och Grofo. Båda jobbar som brobyggare på skolorna i nordost och Samir har också fått tjänst som musiklärare på Bergsjöskolan. De spelar och sjunger flera sånger, bland annat romernas nationalsång och berättar om varför man firar. Flaggan är hissad på skolgården och Grofo berättar om varför den ser ut som den gör och vad färgerna betyder och eleverna lyssnar fängslat.

Efter föreställningen på Bergsjöskolan kommer de att åka vidare till Backegårdsskolan, Gärdsåsskolan och Lärjeskolan för att uppmärksamma romernas nationaldag och göra om samma föreställning där.

Fler aktiviteter i veckan

Dagen till ära har även måltidsservice i nordost bidragit genom att laga och servera en gulaschgryta efter romskt snitt i bamba. Tidigare i veckan var några klasser på Bio Roy och såg filmen om Katarina Taikon med efterföljande samtal.

– Det var oerhört gripande och eleverna var verkligen intresserade trots detta svåra ämne om hur romer behandlats, berättar Eva Andersson Berglund, biträdande rektor. I efterföljande samtal berättade Katarina Taikons dotter Angelica Ström, att först som femtioåring vågade hon berätta att hon var rom, trots att hon är dotter till en stor författare.

Den 8 april firas Internationella romadagen

Romadagen firas för att minnas den första romakongressen i London den 8 april 1971. Då antogs officiellt den romska flaggan och den romska nationalsången ”Gelem, gelem” som betyder ”Jag vandrar och vandrar”.