”Mycket överraskande”. Hallå där Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan, som fick ta emot Kungliga vetenskaps- och vitterhetssamhällets lärarpris i förra veckan. Grattis, hur kändes det att få priset?

– Fantastiskt bra, men mycket överraskande. Akademins ständiga sekreterare ringde mig i december och berättade att jag skulle tilldelas priset. Den här typen av priser ges oftast till lärare och jag är ju rektor. Akademin berättade att det var första gången de delade ut priset till någon som inte är lärare.

Hur var prisutdelningen?

– Den ägde rum på Börsen i Göteborg på akademins årsmöte inför 300 högtidsklädda medlemmar. Det var trerätters middag och musik, så det kändes nästan som Nobelmiddagen i miniatyr. Det var en riktigt trevlig kväll.

Hösten 2021 fick du pris på Framtidsgalan för Årets insats, börjar du bli van att prisas?

– Det blir man aldrig tycker jag. Det är färskvara och spännande varje gång det sker. Det är väldigt roligt att Bergsjöskolan som sådan blir uppmärksammad. Den har haft en dålig stämpel och om jag kan bidra till att tvätta bort den och förändra bilden av skolan och hela Bergsjön så är det väldigt roligt.

Skolan har gått från 18–61 procent i måluppfyllelse sedan 2014. Hur tror du de närmaste åren ser ut?

– Siffran är från 2020 och gällde andel som hade godkänt i alla 16 ämnen. Åren efter har vi backat, bland annat på grund av pandemin. Men vi har fortfarande en hög andel som är behöriga till gymnasiet. Vi kan inte tro annat än att fler och fler elever måste få möjlighet och chans att gå vidare dit. Vi jobbar mycket hårt för det och jag är väldigt positivt inställd och tror att vi kommer att fortsätta resan. Bergsjöskolan är inte längre sämst i klassen och det är en stor glädje.

Varför har ni lyckats med förbättringen?

– Dels för att vi fick syn på våra problemområden från Skolinspektionen som riktade stark kritik mot skolan 2016. Dels för vår samverkan med bland annat Södertörns Högskola och Högskolan Kristianstad. Av Södertörn har vi fått hjälp med värdegrundsarbete och Högskolan Kristianstad har hjälpt oss med att införa formativ bedömning – något som vi fått mycket positiv uppmärksamhet för. Till exempel var vi med i Vetenskapens värld där ämnet var det svenska skolexperiment.

Har du några planer för prissumman på 20 000 kronor?

– Jag har tidigare privat rest och besökt skolor på Balkan för att titta närmare på Romernas levnadsvillkor där. Jag har många elever på skolan med romsk bakgrund och nu skulle jag vilja fortsätta och kanske besöka Rumänien och skolor där. Men inget är bestämt.