”Välgenomtänkt och gediget arbete”. Utmärkelsen 2016 i kategorin grundskola – ett pris som vill uppmärksamma samverkan mellan skola och arbetsliv – gick i år till Brunnsboskolan. Hej Erik Hertz som är lärare i samhällskunskap, berätta hur det är ni jobbar!

Läs också: Edin Filipovic är Årets yrkeslärare [2016-12-02]

– Vi har en plan för arbetet där vi successivt från årskurs 6 till årskurs 9 hjälper eleverna att förstå hur arbetslivet är. Vad är det att ha ett arbete och hur kan jag tänka nu för att hamna rätt sedan.

Kan du lite kort berätta hur ni gör i de olika årskurserna?
– För årskurs 6 handlar det mest om att ställa frågor om vad de tror kommer att hända i deras liv i framtiden, om fem till tio år. Dessutom får de träffa studievägledare som kan hjälpa dem att tänka. Hjälpa dem att tänka kring yrken och sina förhoppningar om arbetslivet. I årskurs 7 sen pratar vi mer om vad det är att ha ett arbete.

– De får komma ut på arbetsplatser för att se vad man gör på olika jobb och kanske testa lite olika arbetsuppgifter. I årskurs 8 får de forska lite djupare om ett yrke. Titta på hur arbetsmarknaden ser ut, vilken utbildning som krävs och så vidare. Och sista året fokuserar vi mer på att koppla det hela till gymnasievalet. I åk 8 och 9 är eleverna ute på två veckors praktik där vi kopplar uppgifter i svenska och samhällskunskap kring yrken och att välja väg i sin utbildning och sen vidare till yrkeslivet.

Vad har ungdomarna med sig ur detta?
– De har fått en ordentlig chans att tänka igenom sina val och få förståelse för att skolan leder till ett arbete. Vi vill hjälpa dem att välja rätt och få en insikt i vem de är och vad de själva gillar att göra.

Varför tror du att just ni fick utmärkelsen?
– Det är nog för att vi arbetar strategiskt genom flera årskurser och i många ämnen för att ge eleverna en stor förståelse om hur skola-arbetsliv hänger samman. Vi vet också var vi börjar och var vi vill att niorna ska vara när vi släpper dem vidare. Och det tror jag vi lyckas bra med.