Rock ’n roll och kärlek i grytorna. I dagarna blev Göteborgs Stad utsedd till Sveriges bästa skolmatskommun av White Guide Junior. Och till hösten öppnar Brunnsboskolan sin nybyggda restaurang. Här kommer måltids-teamet med köksmästaren och OS-medaljören Even Bakke i spetsen, att laga mat till 900 personer.

– Det måste vara lite rock’n roll när man lagar mat i skolan, säger Even Bakke och kavlar upp ärmarna.

All mat ska lagas från grunden
På högerarmen har han en stor tatuering som föreställer mat i olika former. Even kommer ursprungligen från Norge och har arbetat som kock bland annat i norska marinen och på flera kända krogar i både Norge och Sverige. Idag bor han i Göteborg med sin flickvän och de båda sönerna Rasmus Jamie och Oliver. Förutom familjen är Evens stora passion matlagning, om ni inte redan har gissat det.
4C70.jpg

– Just nu bygger Brunnsboskolan en helt ny skolmatsrestaurang. Det innebär att jag får en fantastisk möjlighet att forma det nya köket efter mina idéer. Vi kommer att laga mat till 900 personer, säger Even som precis har tillträtt jobbet som köksmästare.

En oskriven lag i Evens kök är att ingen mat kommer att serveras om den inte är lagad från grunden.

– Jag gillar mångfald och vill introducera nya smaker och kryddor på Brunnsboskolan. Det är också viktigt att vara kreativ när det gäller namn på rätter och att arbeta med olika teman. Bilder ska finnas på matens innehåll för att minska risken att allergiker äter sådant de inte tål.

En självklarhet är att använda bra råvaror, ekologiskt så långt det är möjligt. Sedan länge är varje skolmåltid i Göteborgs Stad näringsberäknad för att eleverna ska få i sig det de behöver.

Klart lagom till skolstarten i höst
När vi träffar Even är köket på Brunnsboskolan en enda stor byggarbetsplats som ska stå klar inför skolstarten till hösten.

– Det kommer att bli en fantastisk restaurang med moderna köksmaskiner, serveringslucka för specialmat och en cafédel med soffgrupp och höga bord bland mycket annat. Vi ser fram emot invigningen.

Till sin hjälp har Even måltidsbiträdet Mia Tjernberg och kocken Ayse Özturk. De har arbetat länge med serveringen på Brunnsboskolan, men nu ska de börja laga mat för första gången på skolan.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi kommer att få ytterligare en medarbetare till hösten och målet är att alla i teamet ska kunna alla arbetsuppgifter, säger Mia och Ayse.

OS-medaljör i matlagning
Even Bakke ingår också i Team Swedish School Restaurants, som mot alla odds och med en minimal budget lyckades ta en sensationell silvermedalj i matlagnings-OS 2012 . Framgången innebar ett lyft för alla skolkockar och en ordentlig statushöjning av yrket.

– Det var första gången ett lag med kommunala skolkockar deltog. Vi ville visa att det finns massor av duktiga skolkockar i Sverige och att skolköken är en kreativ och rolig arbetsplats, säger Even.

Om det blir fler satsningar för teamet framöver återstår att se. En sak är i alla fall säker – på Brunnsboskolan nya restaurang kommer det att rocka ordentligt bland grytorna till hösten!

4164.jpg
Mia Tjernberg, Even Bakke och Ayse Özturk ser fram emot att få laga mat i den nya restaurangen på Brunnsboskolan.