Sveriges Bästa Matglädjeskola. Brunnsboskolan i Göteborg har Sveriges bästa skolkök. På måndagen vann skolan finalen i kategorin Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko 2015. ”Vi är så stolta, det här är fruktansvärt stort”, säger Anders Holmström, köksansvarig på El Cielo, som Brunnsboskolans skolrestaurang heter.

Han är en av sex kockar på El Cielo, som nu prisas tillsammans med enhetschefen Lisa Jansson. Den åtråvärda guldkon delades ut på måndagen vid tävlingens stora final på Grand Hôtel i Stockholm.

På tisdagen var hela gänget kvar i Stockholm, bland annat på juryordföranden Paul Svenssons restaurang på Fotografiska museet. Och på kvällen väntade framträdande i TV 4.

– Innan vi åkte till Stockholm var det flera av eleverna som sa: ”Vi här på Brunnsboskolan har aldrig vunnit nånting förut”. Så nu blir det nog fest när vi kommer hem, säger Anders Holmström.

Hur ska ni fira segern?
– Vi får se. Jag tror att det blir kladdkaka till hela skolan i morgon, onsdag, säger Anders Holmström.

En annan skola i Göteborg, Brottkärrsskolan, var också i final i kategorin Bästa Matglädjeskola. Men det var alltså Brunnsbo som vann till slut. Så här lyder juryns motivering:

”Här är transparens och dialog lika naturligt som god vällagad mat. En neutral frizon, där alla möts på lika villkor. Här upplever vi den nya svenska skolmåltiden i en levande miljö med en unik matglädje, där alla är delaktiga.”

Stolta över maten
– Vi är ett gott gäng som alla brinner lika mycket för maten och vi är stolta över vad vi serverar, säger Anders Holmström.

– Och så får vi en fantastisk respons från eleverna. Det finns 22 olika nationaliteter på skolan och en underbar värme!

Kollegan Amelia Gabrielsson vill också lyfta fram team-känslan som skäl till att det blir så bra:

– Lagandan och jobbfamiljen är våra framgångsfaktorer. Vi hoppas att barnen kommer att vara jättestolta och glada när vi kommer hem, säger Amelia Gabrielsson.

Bamba = Himlen!
El Cielo betyder Himlen. Restaurangen invigdes hösten 2013 och Anders Holmström har varit med från starten. Innan dess har han arbetat på krogar i Italien och i Göteborg, bland annat Franska hörnet och Bon Vivant.

– Men det här är mitt första pris, det känns verkligen stort, säger Anders Holmström.

Hans tidigare köksmästare på Brunnsboskolan, Even Bakke, har vunnit desto fler priser. Våren 2014 vann han titeln Årets Skolkock i tävlingen White Guide Junior. På hösten följde han upp med ett VM-silver i Luxemburg med det svenska skolkökslandslaget Team Swedish School Restaurants. Och redan 2012 tog han och de andra i laget hem en silvermedalj i matlagnings-OS.

För några veckor sedan slutade Even Bakke som köksmästare på Brunnsboskolan för ett motsvarande jobb på Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya restaurang, som är under uppbyggnad.

Hela landet tävlar
– Even har betytt mycket för El Cielo, med sitt driv och sitt engagemang, säger Anders Holmström.

– Men framför allt är det vår enhetschef Lisa Jansson som har varit navet i uppbygganden av El Cielo. Hon har format hur köket ska se ut och anställt dem som jobbar där.

Arla Guldko genomfördes i år för sextonde året i rad och fem vinnare korades i varsin tävlingskategori. Vinnaren i varje kategori fick statyetten Guldkon, diplom och ett stipendium på 25 000 kr.

Juryarbetet för Bästa Matglädjeskola började redan under hösten förra året. Man har bedömt helhet, långsiktighet, kvalitet och engagemang hos de tävlande.

Arla Guldko är en landsomfattande tävling som lyfter fram och belönar dem som satsar extra mycket på att sprida matglädje inom butik, restaurang och storkök.