Chans till annorlunda praktik Lösögonfransar, ögonskugga och rouge i tjocka lager. Genom en lärarkontakt får åtta elever från Burgårdens utbildningscentrum chans att lägga make-up för en riktig scenföreställning. Och den här gången handlar det inte om att sminka kvinnor.

– Jag är van vid att sminka kvinnoansikten och tänkte att det skulle vara svårt att sminka män, för att vi har olika ansiktsformer. Men det var inte så farligt, säger Jennhi Holgersson.

Hon går andra året på Burgårdens gymnasieprogram med inriktning mot hår och make up-design. För några veckor sedan fick hon och de andra i klassen frågan om de ville ta på sig uppdraget att sminka sångarna i Hellmans drängar inför deras jubileumsshow. 8 av 25 nappade, och har de senaste veckorna tillbringat delar av sin fritid på Lorensbergsteatern.

– Vi har träffat sångare ur gruppen några gånger för att öva och gå igenom hur sminket ska vara. I söndags var första föreställningen, då var vi på teatern från fyra till elva-tolv på kvällen.

Måste överdriva
I skolan har det mest varit fokus på att sminka för vardag och fest. Att sminka för scen är något helt annat, konstaterar Jennhi.

– Det ska vara väldigt överdrivet för att det ska synas från publiken. Vi lägger på jättemycket rouge till exempel.

Den som föreslog samarbetet var Johannes Norrby, en av cirka 50 sångare i kören och till vardags lärare på Katrinelundsgymnasiet. Han tycker det är extra kul att ge eleverna möjlighet att vara i ett annorlunda sammanhang.

– De får träffa karlar som gör sånt som karlar normalt inte gör. För karlar brukar annars inte sminka sig, klä sig i dambyxor och prata om mansrollen.

Showen, som ges onsdag och torsdag 22-23 april, är fartig och humoristisk. Men den vill också väcka tankar och frågor, berättar Johannes Norrby.

– Det är mycket spetsig humor, men ibland sätter man skrattet i halsen. Vi sjunger om att män ska få vara mänskliga. Att man inte bara ska behöva vara ensam och stark, utan att en man ska få gråta, och kramas utan att dunka i ryggen.